Lagen jullie ook zo lekker te slapen vanochtend totdat een oorverdovend lawaai jullie je uit die mooie droom lieten ontwaken? Nee?

Nou hier werd vanochtend luilak gevierd, vooral jongetjes tussen de 9 en 12 lopen nog voor 6 uur met toeters en bellen in de straat om iedereen zo vroeg mogelijk wakker te maken.

Luilak is een van de weinige feesten waarvan de oorsprong door geen enkele religie wordt opgexc3xabist, maar het is wel altijd in de nacht van vrijdag op zaterdag voor pinksteren.

1 april is ook een feest waar geen geloof bij hoort, maar verder is vrijwel elk feest gekoppeld aan een religie.

In Spanje heeft 70% van de bevolking het rooms-katolieke geloof, terwijl in Nederland dat maar 25% is. De vele feesten in Spanje komen ook voort uit dat geloof, vaak zijn de feesten streekgebonden en krijgen ze die dag een vrije dag van het werk.

In Nederland zijn er in de loop van de jaren ook steeds meer feest of evenementen dagen verzonnen, maar die leveren vrijwel nooit een vrije dag op. B.v. op 18 en 19 maart Make a difference day, een dag waarop we onze maatschappelijke betrokkenheid en vrijwillige inzet geven. Op de derde woensdag van maart de nationale boomfeestdag, een dag waarop er een boom geplant wordt voor het behoud van bomen in de natuur. Op de vierde zaterdag in september de Burendag. En nog vele meer, feesten maakt mensen blij en draagt bij aan de samenhorigheid.

Feesten doen het goed bij de mens het verhoogd namelijk je levenskwaliteit. Kijk maar hoe blij mensen worden van een paar daagjes carnaval, koninginnendag of het echte Nederlandse sinterklaasfeest.

Ik snap nog steeds niet dat wij ook geen vrije dag krijgen met het suikerfeest, met z'n allen feesten is toch veel leuker. In Nederland leeft 45% zonder religie en die groep viert ook pasen, pinksteren en kerst maar dus niet vanwege het geloof maar om het samen zijn.

Samenzijn kunnen ze goed in Spanje de vele feesten zorgen voor een hoop lol en spektakel.

Heel bekend zijn o.a. In febr of maart in Cadiz het carnaval, in maart in Valencia Las Fallas, Feria de Abril in Sevilla, een week voor pasen Semana Santa, in juli Stierenrennen in Pamploma, in augustus het tomatenfeest in Buxc3xb1ol.

Ja, ik ben voor feesten, want ik houd van blije mensen. Hoewel ik van dat feest van die stieren niet echt blij wordt. Geef mij dan maar dierendag op 4 oktober.

Tomaten