Wanneer ik in Spanje ben zie ik altijd de Chumbera staan langs de kant van de weg, midden in het landschap of rondom dorpen en huizen. Fotos spanje 2010 134

De Chumbera oftewel de cactusvijg vind ik een prachtige plant waar meer mee mogelijk is dan je op het eerste gezicht denkt.

Afgelopen jaar in Spanje heb ik van deze bijzondere vruchtplant een paar prachtige foto's gemaakt. Deze plant fasineert mij.

Op sommige plaatsen worden de struiken moeiteloos 4 meters hoog, In het voorjaar zie je aan de bovenkant van de stekelige bladeren vruchten ontstaan met knalgele bloemknoppen, als de bloem uitgebloeit is verkleurt de vrucht van groen naar goudgeel naar oranjerood. In juli is de vrucht rijp.

Maar omdat er op de vrucht allemaal stekels zitten is het heel lastig deze te oogsten. Je moet beslist je tuinhandschoenen aan doen en ik zou ook maar een veiligheidsbril opdoen voor de zekerheid. Want het slachten van deze vrucht is een hele klus. Met een zaagje haal je de vruchten eraf.

Borstel daarna de vrucht schoon onder de kraan en haal de stekels eraf met een mes. Je kan de vrucht schillen of uithollen. Het oranje vruchtvlees en de pitjes zijn eetbaar en smaakt friszuur naar peer of sommige zeggen ook wel dat het weg heeft van een bananensmaak.

Je kan lekker wat stukjes los eten, in de salade doen, jam er van maken of een sapje als je het met water en suiker bestrooit en zelfs likeur kan je er mee maken.

Maar tegenwoordig wordt het ook gebruikt als bestandmiddel tegen b.v diabetes en zelfs in combinatie met de cochenilleschildluis wordt het gebruikt voor het kleuren van textiel.

De jonge bladeren van de plant worden in Zuid Amerika vaak als groente gegeten en de oudere bladeren worden als veevoer gebruikt.

Tegenwoordig wordt de eivormige vrucht ook wel zonder stekels gekweekt. Wanneer je de plant net zo mooi vind als ik kan je ze ook zelf proberen te kweken.

De vrucht moet goed rijp zijn, je snijdt hem open en haalt de zaadjes eruit, deze spoel je goed af en legt ze daarna op een koele plaats, eventueel in de koelkast, na de winter zaaien in speciaal zaai en stek grond daaroverheen een laagje wit zand en besprenkelen met water en afdekken en niet te warm wegzeten, het duurt een paar weken voor je plantjes ziet, als ze 1 cm zijn dan uitplanten, niet te veel water geven, wel in het licht niet in de felle zon.

Ik heb het zelf helaas nog niet kunnen proberen want in het koude Nederland zullen ze het niet reddden vrees ik, maar als ik ooit mijn Spaanse tuintje heb komt deze Chumbra er zeker in te staan. Fotos spanje 2010 135