Ik heb een hele lieve oma van bijna 92 jaar, zij heeft de oorlog meegemaakt, mijn schoonmoeder heeft de oorlog ook meegemaakt zij was nog wat jonger toen der tijd, maar het heeft wel een grote invloed gehad op hun beider levens. Verhalen dat mijn opa moest onderduiken omdat hij niet in het leger wilde en mijn schoonvader die op de fiets zonder banden moest fietsen om eten voor zijn ouders en zusje te halen helemaal in Friesland. De bombardementen in Rotterdam die mijn schoonmoeder heeft meegemaakt. Afschuwelijk allemaal, wij kennen deze verhalen alleen van hun en van de geschiedenis boekjes. Maar we zijn wel zo opgevoed dat we op 4 mei alle oorlogs slachttoffers gaan herdenken. Dus wij zitten altijd om 8 uur voor de buis en zijn 2 minuten stil.

Mijn man belde me op dit jaar op 4 mei, hij vertelde dat hij het dit jaar anders ging doen, hij kwam toch langs het centraal station en besloot dit jaar uit te stappen en de herdenking op de dam mee te maken.

Hij heeft ook nog een glimp van de koningin gezien, wel heel bijzonder hoor om het op deze manier te doen vertelde hij en ik zag duidelijk dat hij onder de indruk was.

IMG00071-20110504-1958
Maar na een dag herdenken hoort ook een dag om onze vrijheid te vieren. Mijn man is standaard vrij die dag, maar dat geldt niet voor elk beroep, want bij de meeste is het 1x per 5 jaar.

Onze dochter heeft de hele dag geholpen bij bevrijdingspop, een muziek festival o.a. in Haarlem. Het is vrijwilligerswerk maar in het kader van haar opleiding doet ze toch veel ervaring op en het is toch leuk als je backstage kan en met de artiesten kan babbelen.

Ik heb beide dagen op afstand meegemaakt, vanuit mijn studeerkamer waar ik al aardig door al het papierwerk heen kom.