Toen de kantoordirecteur van de bankshop ons vroeg wie er eerste hulp kan verlenen als er zich een incident voor zou doen, kon niemand daar een positief antwoord op geven. Nou eigenlijk wil ik het wel gaan leren zei ik. Best een angstig idee want als er nu iets gebeurd weet ik echt niet hoe ik moet handelen, dacht ik.

Onlangs heeft onze buurman een hartstilstand gehad en de buurvrouw heeft samen met een vriend zijn leven gered. We waren er allemaal flink van geschrokken toen we dit hoorden. Mede ook daardoor besloot ik dat ik een EHBO cursus zou gaan volgen.

Vaak wordt er alleen BHV gegeven en dat is 1 dag eerste hulp en 1 dag brandjes blussen. Maar dit wat ik heb gevolgd is veel uitgebreider, je krijgt 4 dagen cursus en er wordt ook een echt examen afgenomen door een arts.

Ik ben vanaf afgelopen vrijdag een gediplomeerde EHBO ster.

De eerste belangrijkste punten zitten er goed in.

1. Let op gevaar

2. Ga na wat er gebeurd is en daarna wat iemand mankeert

3. Stel het slachtoffer gerust

4. Zorg dat er professionele hulp komt (112 bellen)

5. Help het slachtoffer ter plaatse of verplaats hem volgens de Rautek techniek naar een andere plek als hij niet veilig ligt. Ehbo

Daarna ga je eerste hulp verlenen, het kan zijn dat je de wond moet afdekken om infectie te voorkomen, of dat je moet koelen, of dat je moet verbinden. Maar ook dat je het slachtoffer stabiel moet liggen of dat je moet gaan reanimeren etc etc Ik heb het allemaal geleerd.

Ik zat samen met een politieagent, wat beveiligers en wat kantoormensen in de groep, heel divers dus.

Ik ben heel blij dat ik deze cursus gedaan heb, eigenlijk zou iedereen dit moeten doen.

Ik ga ook nog een dag brandjes blussen en daarna kan ik ingezet worden als bedrijfshulpverlener+ EHBO voor mijn werk.