Wanneer je met pasen naar Spanje gaat zit je helemaal goed, pasen wordt daar op een traditionele wijze gevierd. De paashaas, het zoeken van (chocolade) eitjes en het beschilderen van eitjes zijn daar namelijk niet het hoogtepunt van het paasfeest. 

Daar wordt ieder jaar Jezus vol overgave gekruisigd en bijna in ieder groot dorp vind je processies die dagenlang door de dorpsstraatjes trekken. Het katholieke feest begint altijd met Semana Santa op goede vrijdag en duurt de hele week. Sevilla semana s

Het is een boete doeningsoptocht waarbij boetelingen en gelovigen opgemaakte baren met standbeelden van heiligen begeleiden. Wanneer je zo'n optocht ziet denk je what the fu.. is dit nou, want je ziet mensen gekleed in gewaden met puntmutsen, ik vind het een beetje eng om te zien want het lijkt net die enge discriminerende sekte uit het vroegere zuiden van Amerika (ik noem geen namen maar je weet wat ik bedoel).

Maar gelukkig heeft het daar helemaal niet mee te maken, maar je moet er dus wel even uitleg bij hebben als je het voor het eerst ziet. Verder lopen er vrouwen gekleed in het zwart en zij hebben een traditionele zwarte hoofdsluier op gedrapeerd op een hoge Spaansekam deze dames dragen kaarsen en rozenkranzen. Mantilla

Vaak lopen er ook muzikanten mee en in elk dorp doen ze het net weer even anders, het ene dorp doet veel met de beelden en kleurige kleding en het andere dorp laat bijvoorbeeld allemaal duiven los. Maar xc3xa9xc3xa9n ding is zeker de Spanjaarden kijken hier het hele jaar naar uit, het hele dorp loopt uit en ik wil het ook zeker nog eens een keer van dichtbij meemaken want dit is toch wel heel bijzonder.

Nu ben ik niet gelovig maar dit jaar in Nederland is er ook wat meer aandacht aan het katholieke feest gegeven, in Gouda was er een groot paasspeltakel op Witte donderdag, een aantal kerken werkten mee aan het tot stand komen van de uitvoering van The Passion. Een eigentijds passiespel over de laatste uren van Jezus leven en over zijn opstanding uit de dood. Opgevoerd door bekende Nederlandse artiesten, allemaal te zien op de grote markt en ook op tv te zien. Ruim 15.000 mensen waren daar ter plekke aanwezig, heel leuk, ik hou daar wel van om iets op een creatieve manier uit te beelden.

Voor mij is pasen gewoon lekker samen zijn en eten met familie. We waren uitgenodigd bij mijn ouders de eerste dag, we zaten lekker lang buiten te tafelen aan een paasmenu, de tweede dag kwamen mijn schoonmoeder en schoonzus even een paar uurtjes langs, mijn schoonmoeder vond het te warm en wilde naar haar eigen huisje, maar wel had ze lekker wat paas eten mee genomen naar huis. HPIM2724