27 maart

We zitten natuurlijk midden in de stad en dat hoor je ook, ondanks dat we de luiken dicht hadden hoorden we het verkeer voorbij razen. Wij waren zo moe dat we daar wel door heen sliepen maar ik kan wel begrijpen dat sommige mensen liever wat meer stilte willen hebben, dan kan je hier beter een kamer boeken die niet aan de weg ligt, die hebben ze ook. P1020305
De kamers zijn eenvoudig maar wel warm ingericht, onze dochter had een eigen kamer.

P1020301
Norma verzorgde het ontbijt, een bakje musli met een kannetje melk, een yoghurtje, wat toostbrood, een zoet broodje en tosti's, jus en thee/koffie, prima verzorgd alleen het enige beleg wat er stond was jam. Aangezien mijn man geen kaas en melk lust was dat voor hem wel een beetje jammer. We zaten aan een gezamelijke tafel, deze ochtend schoof er een alleenreizende vrouw aan van een jaar of 26, ze komt uit Australixc3xab en er zat een Amerikaans echtpaar uit Oregon van rond de 60. We hebben prettig gekletst met deze wel bereisde mensen. P1020082
Het was zondag en op deze dag is er een vlooienmarkt in de wijk El Rastro, een ontzettende grote markt waar met name veel leer, kleding, sieraden, stoffen, boeken en antiek verkocht wordt. Leuk om even doorheen te slenteren. Daarna liepen we nog even de stad in tussen de Plaza Major en Sol ligt een heel leuk koekwinkeltje waar we een aantal zalige koekjes mochten proeven. P1020049
We keken wederom op de Gran Via onze ogen uit, die gebouwen die daar staan zijn zo prachtig. Eduardo had ons verteld dat de Madrilenen geld krijgen van de regering om verf te kopen vandaar dat alles er aan de buitenkant zo goed verzorgd uit ziet. Binnen is het niet altijd zo mooi, ook vertelde hij dat de mensen een soort huurbescherming hebben, sommige mensen wonen voor maar xe2x82xac90 per maand in een prachtig pand maar zodra ze overleden zijn en er een nieuwe huurder in komt gaan die zelfde huizen wel xe2x82xac2000 per maand kosten.

P1020065
 We liepen door richting Plaza de Cibeles waar een beeld staat van de godin van de vruchtbaarheid zij wordt getrokken wordt door leeuwen.  Op dit plein vinden vaak de huldigingen plaats voor de voetbalclub Real Madrid. Daar vlakbij zit het cultureel centrum Circulo de Bellas Artes waar we een heel duur kopje koffie gedronken hebben in de stijlvolle Cafetaria.  P1020098
Voor xe2x82xac1 kan je even rondlopen in het museum waar allemaal moderne kunst hangt.

P1020107
We zijn het Palacio de Comunicaciones (nu genoemd palacio de Cibeles) in gelopen, een prachtig openbaar gebouw wat dienst doet als gemeentehuis maar ook vind je er het museum Postal y Telegrafico. Met de lift kan je naar boven en als je boven bij de reling staat heb je een prachtig uitzicht over de stad. P1020102
Je moet wel even een kwartiertje in de rij staan bij de lift maar het is de moeite waard.

P1020110
Daarna zijn we de Paseo de Recoletos opgelopen. Daar voelde wij ons helemaal thuis want dit is de straat van alle grote banken. We hebben bij het mooie Restaurant El Espejo een klein hapje gegeten en wat gedronken. Het is een soort spiegelhuis het heeft iets chiques. P1020122
Als je iets doorloopt vind je aan de rechterkant de luxe wijk Salamanca, omdat het zondag was was alles dicht, maar goed ook want hier vind je de echte dure exclusieve winkels zoals, Rolex, Prada en Ferregano.

Ook zit hier een prachtige markt Mercado de la Paz waar je Spaanse delicatessen kan kopen, maarja zondag hxc3xa9 dus wij hebben dit moeten overslaan. Nee op zondag moet je in het Parque Del Buen Retiro zijn net zoals heel veel Spaanse gezinnen. Het is het Vondelpark of Central park van Madrid. Het ziet er gezellig uit als je langs het water loopt daar varen allemaal blauwe bootjes die mensen gehuurd hebben om lekker ontspannen te peddelen. P1020133
In het park vind je behalve gezinnen ook veel straat artiesten die een centje willen bij verdienen. De man zonder hoofd zijn we vaak tegen gekomen. P1020131

Midden in het park staat een glazenpaleis, het is en mooi klassiek plaatje. P1020140
Binnenin vind je echter niks klassieks maar exposities van moderne kunst, deze keer waren er wasmanden om een paal heen gevouwen. Ach je moet er van houden. P1020143
Na heerlijk ontspannen gelopen te hebben door het park zijn we een ijsje wezen eten bij Mc Donald die zich aan het einde van het park bevond tegenover het Estacion de Atocha waar de hoge snelheidstrein naar Barcelona, Valencia en Sevilla vandaan vertrekt. We hadden geen puf meer om binnen in het station te gaan kijken waar je een tropische tuin vindt en er staat een momument voor de slachtoffers van de bomaanslag op het staion van 11 maart 2004. P1020152

We wilde namelijk nog even naar het Prado museum want daar moet je volgens kenners geweest zijn. Nu zijn wij niet zo van die kunstkenners maar de schatkamer van Madrid moeten we toch echt wel bezocht hebben. Wij hebben er geen uren rondgelopen, dat kan wel hoor als je een kunstliefhebber bent want er hangen wel 6000 schilderijen en beelden. Rubens en Rembrandt hebben we natuurlijk wel even goed bekeken.  Lesley vond het erg jammer dat de dames er genoeg van hadden maar onze voetjes deden ook behoorlijk pijn. De entree is trouwens na 6 uur s avonds gratis.  P1020153

In een klein barretje La Plateria aan de overkant van het museum dronken we nog even een wijntje voordat we weer in een minuut of 25 naar onze b&b terug liepen.

Na een lekkere douche zijn we om 22 uur gaan eten, wederom in de Cava Baja bij nr 19 dit keer, restaurant La Peonza, ook weer zo'n leuk hip tentje, heerlijke gamba's en garnalen kroketjes.

P1020160