26 maart

Wanneer je van een land houdt moet je zeker in de hoofdstad geweest zijn, ik ben dan ook zeer benieuwd of Madrid voor Spanje is wat Amsterdam voor Nederland is.

We vlogen om half 10 in de morgen met de KLM en op het vliegveld Barajas namen we de metro, een rit van ongeveer een uur. We kochten een tienrittenkaart waar je met drie personen op kan voor xe2x82xac12. We begonnen met lijn 8, 6 haltes toen overstappen op lijn 10, 2 haltes en toen op lijn 5, nog eens 5 haltes we stapten uit bij La latina. Dit was allemaal prima te doen. La latina is de wijk van de tapasbarretjes een leuke plek dus, het begint al goed.

We liepen langs een aantal gezellige buitenterrasjes 300 meter richting Iglesia San Francisco, en toen weer 100 meter rechts vlakbij Palacio Real lag onze b&b Abracadabra. Er was alleen een klein tegeltje op de deur wat aangaf dat zich daar een b&b begaf, je zou er bijna voorbij lopen. P1020156
Norma en Eduardo van oorsprong uit Argentinixc3xab runnen deze b&b al een paar jaar, ze hebben 7 gasten kamers maar niet alle kamers hebben een eigen badkamer, er zijn 2 badkamers voor 5 kamers die je moet delen met andere gasten. Meestal houden wij daar niet zo van maar de prijs was zo gunstig en we hadden 2 kamers nodig dus we waagden de gok. Achteraf bleek het geen enkel probleem te zijn, de badkamers waren erg schoon en we hebben geen last gehad van de andere gebruikers. Norma is erg creatief en heeft alle kamers geschilderd en gedecoreerd in warme Spaanse tinten, het ziet er gezellig en knus uit. P1020085
Eduardo spreekt goed engels (Norma helemaal niet) en hij gaf ons een kaartje van Madrid waar hij met rode pen de hotspots op aantekende.

Eerst maar even wat eten het was inmiddels lunchtijd, het weer was redelijk goed en met onze jas aan plofde we neer bij het gezellige buitenterras van La Potente in de straat van de leukste barretjes van Madrid de Cava Baja. We bestelden arrozo del dia. Voor slecht xe2x82xac8 hadden we een heerlijk bord vol zalige rijst met kip en groenten en wat stokbrood. Het was druk op straat allemaal hippe jonge mensen stonden en zaten met hun vrienden een wijntje of biertje te drinken of aten wat.

Na het eten liepen we naar de Plaza Major, een groot rechthoekig verkeersvrij plein wat je betreed door een poort. Het plein is ongeveer 100 bij 120 meter en rondom het plein vindt je hogehuizen met daar beneden vele terrasjes en kunstenaars die hun schilderijen willen verkopen. Midden op het plein staat een beeld van de opdrachtgever voor het bouwen van het plein Pxc3xa9lippe III uit de 17e eeuw. Dit plein liet hij bouwen om zijn aanzien te vergroten. Met kerst is hier altijd een grote kerstmarkt.P1020048
Het is een genot om hier even stil te staan en te kijken wat er allemaal om je heen gebeurd. Het is een komen en gaan van mensen. Dit alles geldt zeker ook voor het plein wat we daarna bezocht hebben: Puerta del Sol, het middenpunt van de stad waar het nul punt begint(referentiepunt voor alle snelwegen), hier komen ook met oud en nieuw traditioneel alle mensen samen en kijken naar de slagen van de klok die op het mooie postgebouw hangt, bij elke slag wordt er een druif gegeten tot het 12 uur is, in totaal 12 druiven. P1020090

Het is een half maanvormig plein en wordt ook wel Sol genoemd. Er rijden allemaal auto's langs, en in het midden staat ook een ruiterstandbeeld dit keer van Carlos III maar je vindt er ook een fontein en onder Tio Pepe staat het symbool van Madrid, de beer die van de moerbeiboom eet, Oso y Madroxc3xb1o. Menig afspraakje wordt hier begonnen. P1020054
Aan de zijkant van dit plein begint ook de winkelstraat Calle de Preciados met allemaal leuke mode winkels. Op de Calle de la Montera vind je ook een aantal winkels, maar tot onze verbazing stonden er ook allemaal hoertjes een mannetje op te pikken. Aan het einde van die straten kom je op de Gran Via, daar vind je allemaal statige gebouwen die prachtig zijn om te zien, ook zitten daar grote modewinkels zoals Zara en H&M.

Het was alweer 7 uur geworden en we liepen terug naar onze b&b om ons op te frissen en om half 10 vertrokken we naar de tapasstraat Cava Baja om een lekker hapje te eten in restaurant La Chata, een tip van Eduardo. P1020081
Dat was zeker een goede tip want toen we binnen kwamen stond het helemaal vol, terwijl we onze naam doorgaven dronken we een drankje aan de bar waar we een gratis tapashapje bij kregen, zoveel dat het wel een voorgerechtje leek.  P1020076
Het is een leuke eetplek en zeker de tip waard. Na het eten kregen we ook nog een felgeel herbas likeurtje van het huis. P1020080
Wat een leuke dag ik houd nu al van Madrid.