Ik heb vanavond bloed gegeven. Jaren geleden ben ik ook ooit bloeddonor geweest maar door meerdere verhuizingen is het er nooit meer van gekomen om me weer op te geven. Totdat mijn schoonzusje vertelde dat zij het ook deed. "Neem maar eens een aanmeldfoldertje voor me mee "zei ik toen. Dat is zeker al een jaar terug. Laatst vond ik dat foldertje weer en heb ik mij eindelijk weer opnieuw aangemeld.

Na wat e mail vragen kreeg ik een oproep voor vanavond. Ik werd weer opnieuw door een arts ondervraagd nav een vragenlijst, mijn ijzer werd gemeten en mijn bloeddruk. Alles prima.

 

 Bloed geven

Toen mocht ik gaan liggen, maar op een duistere manier stroomde mijn bloed niet goed. Raar zei de verpleegkundige dit heb ik niet eerder mee gemaakt, ik doe dit werk al 22 jaar en ik heb toch echt in de juiste ader geprikt. Na wat bewegen begon mijn bloed eindelijk te stromen, ik zei "dan prikt u toch opnieuw of dan prikt u toch in mijn andere arm", maar dat mag volgens de voorschriften niet.

"Mevrouw" zei ze "normaal zou ik stoppen maar u heeft zo'n zeldzaam bloed dat wil ik niet verloren laten gaan"en ze heeft de hele tijd de naald in mijn arm vastgehouden en is hem blijven bewegen.

Het enige nadeel voor mij is dat mijn arm waarschijnlijk behoorlijk blauw gaat worden maar dat heb ik er wel voor over als ik andere mensen kan helpen.

Die mevrouw vertelde mij namelijk dat er op het moment een groot tekort is aan B negatief bloed en met name voor het geven van plasma wordt B negatief ook veel gevraagd. "Is dat zo" zei ik "volgens mij hebben mijn vader en broer dat ook", " oh" zei ze "haal hun dan ook a.u.b over om te gaan geven, we zullen ze met open armen ontvangen."

Het volgende vond ik op internet:

Binnen de Nederlandse bevolking zien we vooral de bloedgroepen 0 (47%) en A (42%), in duidelijk mindere mate B (8%) en AB (3%). Daarnaast is 85% Rhesus positief en 15% Rhesus negatief. Veel donors en patixc3xabnten zijn dus A+ of 0+ en weinig donors en patixc3xabnten zijn B- en AB-.