Met een dochter die in buitenland gewoont heeft en een zoon die er nu woont, hoor ik veel over de gewoontes die typisch Nederlands zijn en die zij nu wel of juist niet missen, verafschuwen of juist fijn vinden. Soms zijn we ons er niet van bewust maar als je een buitenlander bent of in het buitenland woont zie je die dingen des te beter.

Gisteren was het natuurlijk Koninginnendag. Iedereen gaat dan naar (vooral) Amsterdam, uitgedost in het oranje. Kijken naar de bootjes in de grachten (wij zaten natuurlijk ook op een boot), Koninginnendag_1 de vrijmarkt waar alle kindertjes tweedehands spulletjes verkopen, de gratis concerten en het eten op straat, gepaard met veel drank!
Ontzettend gezellig en oer Hollands.

Als we het over eten hebben hebben we het natuurlijk over drop, kaas, veel melk, haring, stroopwafels en kroketten. Het eten om 18.00 uur, boterhammen mee nemen voor de lunch naar het werk,  de stampotten en het eten wat geprakt wordt, met een kuiltje jus!
Na de geboorte van een kindje beschuit met muisjes eten.

Maar ook het gevarieerde eten is hier erg in trek, uit verschillende landen kan je hier wel een maaltijd kopen. Spaans, Italiaans, Chinees, Thais, Indisch, Indiaans, Surinaams, Mexicaans en Turks.

Het gedrag van de Nederlandse mensen is ook een gewoonte die anders kan zijn.
Het woord gezellig wordt heel vaak gebruikt, maar hoe leg je dat nou aan een buitenlander uit.
De mensen hier komen meestal op tijd en afspraak is afspraak.
Op afspraak bij iemand langskomen en het op visite gaan, we houden ook van lang na tafelen.
Verjaardag vieren in een kringetje.
Het huis versieren met balonnen en slingers.
Toostjes en chips voor de gasten en gebak bij een verjaardag.
We kussen elkaar 3 x bij een begroeting en als we weer weggaan.
We kunnen klagen en zeuren als de beste. We praten makkelijk over allerlei onderwerpen, ook over onderwerpen die voor een buitenlander vaak taboe zijn. We zijn erg direct, hebben snel een eigen mening en uitten die dan ook.
Iedereen kan fietsen.
We praten veel over het weer. We hebben vier seizoenen. Helaas is het nooit echt lekker weer, of te koud of te warm of te veel regen.
We koken alleen voor het gezin, of we nodigen mensen uit voor het eten. We houden van gezellig gourmetten of fonduen samen met vrienden of familie. Vaak wordt er ook met familie of vrienden een gezelschapspel gespeeld.

De kinderen gaan met Sint Maarten op 11 november langs de deuren met hun lampion en we vieren 2 kerstdagen, elk jaar wordt er 4 en 5 mei herdacht. Sinterklaas en zwarte Piet vieren we op 5 december en met oud en nieuw steken we vuurwerk af.

Het is niet dat wij zelf dit nu allemaal zo doen, maar om ons heen gebeurd het wel.

Zullen wij dit echt allemaal ook ooit gaan missen?