Wat heerlijk, weer op vakantie. Het is dit jaar wel erg luxe geweest met België, Amerika, Frankrijk en nu weer Spanje.Spanje_andalucia_2009_001
We zijn op de trein gestapt naar Schiphol ,waar we veel te vroeg aankwamen. We waren er 3 uur van te voren en de incheckbalie ging pas 2 uur van te voren open. We zijn eerst maar gaan winkelen, genoeg leuke winkels, Schiphol plaza krijgt er steeds meer bij. Het bleek dat als je met Air Berlin vliegt je in een aparte vertrekhal zit waar geen winkels zijn, dus maar goed dat we dat van te voren gedaan hadden. Onze vlucht ging van Palma de Mallorca (uitstappen en uurtje wachten) naar Sevilla. We hebben een prima service gehad in het vliegtuig met een broodje, een zakje zoutjes en voldoende drinken. Aankomst Sevilla om 23.15, gelukkig kwamen de koffers snel, we namen een taxi en om 24 uur zaten we in onze mooie hotel kamer. Hotel Petit Palace Canalejas

Spanje_andalucia_2009_145

Spanje_andalucia_2009_142

Gelijk naar bed want de volgende morgen wilde we vroeg op staan om zoveel mogelijk van de stad te kunnen zien.

We zaten dan ook al om 9 uur op de fiets. Bij het hotel kan je gratis fietsen lenen, wel wat aan de kleine kant, maar op deze manier konden we ons prima verplaatsten door de stad. Het hotel was vlak bij de winkelstraat, de Calle Velazquez en CalleTetuan, waar bekende grote winkelketens zitten zoals Zara, Mango en zelf een hippe C&A. Op Plaza Nueva hebben we ons drinken opgedronken en onze (Nederlandse) krentenbollen opgegeten. Map_of_sevilleSpanje_andalucia_2009_003 Het weer was werkelijk zalig die dag, zeker 24 graden.

Sevilla is de hoofdstad van Andalusië en de vierde grootste stad van Spanje. Het is de stad van Don Juan, Carmen en van de flamingo. Een stad vol palm en sinaasappel bomen en je vindt er veel mooie gebouwen met zowel Moorse als christelijke invloeden. Sevilla was tussen 711 tot 1248 in handen van de Mohammedanen die hun sporen hebben achtergelaten, waaronder het bekendste monument van de islam La Giralda.

We zijn door de autovrije straat CallSpanje_andalucia_2009_012e Sierpes gefietst en bij de grootste kathedraal van Europa met de beroemde klokkentoren La Giralda, naar binnen gegaan. Indrukwekkend hoor.Spanje_andalucia_2009_010 Op het plein stonden allemaal koetsjes met paarden te wachten voor een tour door de stad.

Spanje_andalucia_2009_009

Maar dat hadden wij niet nodig, wij hadden immers onze fietsen waar we zelf mee konden toeren. Vervolgens zijn we naar de koninklijke tuinen en paleizen van het Alcazar gegaan. Bij de bouw hebben de  Christelijke leiders zich laten inspireren door de Moren.

De entree prijs is €7,50 pp.

Het was daar prachtig en het deed ons denken aan ons bezoek aan het Alhambra in Granada van vorige jaar, alleen hier hoefde je niet de kaartjes 3 maanden van te voren te reserveren.  Spanje_andalucia_2009_043  Spanje_andalucia_2009_028

Spanje_andalucia_2009_046

Spanje_andalucia_2009_035Spanje_andalucia_2009_039_2 Spanje_andalucia_2009_053

Na dit bezoek zijn we naar de universiteit gefietst, deze ligt midden in de stad en was vroeger een tabaksfabriek, waar de bekende zigeunerin Carmen nog heeft gewerkt. Door haar en de fabriek was de schrijver Georges Bizet geïnspireerd geraakt en schreef toen het succesvolle muziekstuk de opera Carmen. De bouw van de fabriek begon in 1728 en was in 1758 klaar, de bouwstijl is zeer barok, wat in die tijd de mode was, en ontworpen door de Nederlandse architect Sebastiaan van der Bocht. In 1954 is het een universiteit geworden, tot nu toe wordt daar nog steeds gestudeerd. Spanje_andalucia_2009_107Spanje_andalucia_2009_108

Na dit bezoek zijn we langs de quadalquivir gefietst (deze bevaarbare rivier loopt tot Cordoba en begint in de provincie Cadiz)  Tot we waren aangekomen bij de stierenvechters arena, Plaza de Toros de la Maestranza, herkenbaar aan de wit met gele barok gevel. Het gebouw dateert uit de tweede helft van de 18e eeuw en er passen wel meer dan 10.000 mensen in, maar je zit wel krap dan hoor, het zijn maar kleine plekjes. Bij  het Plaza de Toros treden nog steeds vele beroemde stierenvechters op. Dat is niet mijn ding, ik vind het erg zielig voor de stieren, maar het is een traditie in Spanje en daarom wilde ik het gebouw wel graag zien en wat horen over de geschiedenis.  Spanje_andalucia_2009_064Spanje_andalucia_2009_058

Stierenvechten is een traditie in landen als Spanje, (Zuid-)Frankrijk, Portugal en Latijns Amerika waarbij een gevecht plaatsheeft tussen 1 of meer mannen tegen 1 of meer stieren. In het Spaans zijn verschillende benamingen voorstierenvechten in omloop; tauromaquia, corrida of toreo zijn de meest gebruikte. Een “stierengevecht” verloopt volgens een vast protocol. Uitleg stierenvechten

Spanje_andalucia_2009_079We kregen een goede Engelse rondleiding in een groep, onder de arena zit een museum.

Spanje_andalucia_2009_074Spanje_andalucia_2009_069 Rond twee uur zijn we richting Plaza del Salvador gegaan. Op dit plein stond het vol met mensen van 18 tot ongeveer 40 jaar die gezellig met elkaar aan het borrelen waren en olijven aan het eten. Wat heerlijk ook dat Spaanse leven.

Wij hebben net om de hoek bij Restaurant Entre Carceles geluncht, lekkere gamba’s in knoflook met brood erbij en een lekker wijntje. Ons toetje, een ijsje, hebSpanje_andalucia_2009_088bSpanje_andalucia_2009_084en we gekocht en direct opgegeten op het Plaza del Salvador.

Toen zijn we naar de joodse wijk Santa Cruz gegaan, waar je allemaal schattige straatjes vindt met leuke winkeltjes waar je allemaal souvenirs kan kopen oa tegeltjes, bordjes, tassen, t shirts etc. Er zijn daar ook diverse gezellige tapasbarretjes. Ik heb 3 hele mooie kleine bordjes gekocht met een echt typische andalusisch schilderwerk erop, deze ga ik ophangen in onze keuken.Spanje_andalucia_2009_099Spanje_andalucia_2009_091Spanje_andalucia_2009_092

Op een terras hebben we een glaasje Tio Pepe sherry gedronken, om voor te proeven, aangezien we over een paar dagen op bezoek gaan bij Tio Pepe. Vroeger vonden we droge sherry niet zo lekker, maar wat blijkt, je smaak veranderd in de loop der jaren want nu smaakte het prima. Na deze leuke wijk helemaal doorgelopen te zijn, zijn we naar Plaza de Espana gefietst in het parque Maria Luisa. Dit half maanvormige plein wordt omringd door gebouwen die tot op de dag van vandaag nog steeds door overheids instellingen gebruikt wordt. Onderaan de gebouwen vind je 52 freso’s waarop alle Spaanse provincies zijn afgebeeld in azuelejo’s (typisch Spaanse tegeltjes), midden op het plein staat een fontein en het middenplein wordt door een aantal bruggetjes verbonden met de zijkanten.Spanje_andalucia_2009_115Spanje_andalucia_2009_117Spanje_andalucia_2009_132Spanje_andalucia_2009_127Ik vind het echt een must om hier naar toe te gaan, het is er erg mooi allemaal.

Daarna zijn we terug gefietst naar de kathedraal la Giralda waar we bij Milagritos  op het terras buiten om 8 uur nog een wijntje hebben gedronken met prachtig uitzicht op de toren en op de achtergrond de maan. Spanje_andalucia_2009_138Daarna hebben we de fietsen terug gebracht naar het hotel, ons wat opgefrist en om 10 uur zijn we gaan eten in de Calle San Eloy bij La Rueda de Jugopan. Geen bijzonder eten maar wel even gezellig na zo’n vol dagje Sevilla.Spanje_andalucia_2009_144