Als je zo’n mooie reis gemaakt hebt met zoveel indrukken moet je het altijd even laten bezinken en de dingen op je laten inwerken.
De maand december stond natuurlijk in het teken van de feestdagen. Wat een mooie drukke tijd betekend, maar dit jaar was die maand voor ons toch heel anders dan anders, want onze dochter woont voor een schooljaar in Amerika en die was er niet bij. Heel raar is dat. Maar zij had het gelukkig prima naar haar zin daar, ze was zelfs met haar gastfamilie een mooie cruise gaan maken naar de Bahama ‘s, St Maarten en St Thomas. De mazzelaar. Usa

We hebben veel nagepraat over onze vakantie, met elkaar maar ook met onze vrienden en familie. Iedereen wilde weten hoe we het ervaren hadden. Hadden we nog steeds de droom om ooit naar Spanje te gaan, of was daar iets in veranderd na de reis.

Ja, de droom was er nog steeds, maar wat ons wel duidelijk is geworden dat het echt heel moeilijk is om van een b&b rond te komen. De meeste eigenaren deden er nog wat bij, of snoepte wat van hun eigen spaargeld af in de moeilijke maanden.

Het is eigenlijk een must om Spaans te spreken voordat je die stap maakt, want de Spanjaarden spreken vrijwel geen Engels en ook al heb je alles op papier goed geregeld in de praktijk loopt het toch altijd anders en moet je weer naar de gemeente, het gasbedrijf, de telefoonmaatschappij, het waterbedrijf, de aannemer etc etc om alles te regelen en te veranderen en dan is het toch wel heel erg handig als je de taal spreekt.

Omdat we in een aantal verschillende b&b geslapen hebben weten nu toch wel een beetje wat we wel willen en beslist niet willen. Ook al hebben we het overal naar ons zin gehad, zowel in een dorpje, als net buiten het dorp. Wat eenvoudiger en wat luxer. De één was wat meer betrokken met de gasten, de ander gaf de gasten wat meer privacy. De één probeerde je echt het Spaanse leven te leren ontdekken en bij de ander was het wat meer zoals in Nederland. De één had wat meer horeca ervaring en de andere klooide maar wat aan.

Maar de mensen waren allemaal aardig en deden vreselijk hun best om het ons naar de zin te maken. De prijzen lagen tussen de 40 en 70 euro per kamer per nacht incl ontbijt voor de periode in het laagseizoen. Dat prijsverschil merkte je vaak ook wel.

Ik vind het wel een groot verschil met een overnachting in een hotel, een goed hotel is keurig, zakelijk en professioneel en je hebt er heel veel privacy.

Bij een b&b zijn de mensen wat persoonlijker, vertellen ook wat meer over hunzelf en zijn gexefnteresseerd in jou als gast. Je kan gezamenlijk eten, wat in een hotel niet zo snel voorkomt.

We hebben een heel goed beeld gekregen van hoe wij het zelf zouden willen. We realiseren ons heel goed dat als we een b&b willen beginnen we er financieel een stuk op achteruit zullen gaan. We hebben nu beide een goede baan wat lekker verdient, maar we halen er niet ons volledige levens geluk uit. Je krijgt niet de garantie dat je dat wel krijgt als je voor jezelf begint, maar je hebt wel de vrijheid om te bepalen hoe jij je leven zelf wilt invullen.

Wat willen wij:
We willen een b&b die maximaal een half uurtje lopen vanaf een klein dorpje ligt. In het dorpje moet wel wat te doen of te zien zijn voor de gasten. Bijvoorbeeld een mooie kerk, een wekelijks marktje, wat winkeltjes, wat eetgelegenheden.

Het vliegveld moet maximaal in een uur te berijden zijn.

De omgeving moet zich lenen om mooie wandeltochten en fietstochten te kunnen maken.

De b&b moet vrijstaand zijn, het volgende huis moet zo ver af liggen dat we volledige privacy hebben.
Er moet een zwembad bij zitten, er moeten genoeg mogelijkheden zijn om schaduwplekken te kunnen creëren. Er moet een vlak stuk grond bij zitten waar we een tennisbaan kunnen maken.

We willen ongeveer 4 tot 6 gasten kamers. Deze ruime kamers moeten allemaal een eigen toilet en douche hebben en een eigen 2 persoons zitje. Er moet een gezamenlijke ruimte komen om te ontbijten en te dineren. Een gezamenlijk relaxruimte met openhaard of gaskachel. Diverse buiten terrassen waar mensen ook in privacy kunnen eten of zitten.

Onze eigen verblijf wat we het liefst gescheiden houden van het gastenverblijf moet bestaan uit een keuken, woonkamer met openhaard en mogelijkheid om computer neer te zetten, 1 tot 3 kleine slaapkamers waar een 2 persoonsbed in past en natuurlijk een eigen badkamer.

Je ziet we hebben een hoop wensen en of zoiets te realiseren is met ons budget is nog maar de vraag. Wat we wel gemerkt hebben, is dat ze bijna allemaal een hypotheek op hun huis hebben, afgesloten op hun Nederlandse inkomen.

Nu maar weer even verder denken over dit alles.