Ik maak elke dag een boswandeling, weer of geen weer. Ik voel me daar lekker bij, ik volg gewoon mijn natuurlijke instinct.

Maar wat ik niet wist is dat er een Japans woord bestaat voor jezelf gelukkig wandelen namelijk Shinrin-Yoku. Het betekend letterlijk baden in het bos. Je dompelt jezelf onder in de natuur.

De natuur rustig in je laten opnemen en de natuur aanraken zorgen voor een helende werking van lichaam en geest ontdekte Japanse onderzoekers. Je hoofd wordt er leeg van en je bent in het hier en nu. Lekker in de natuur zijn verbeterd je gezondheid, het heeft positieve gevolgen voor je hart, je bloeddruk en je immuunsysteem.

Ik ervaar het zelf in levende lijve dat een wandeling in het bos hier in Nederland of lekker in de natuur buiten bezig zijn bij ons Spaanse huis mij een enorme boost geeft en ik wordt er ook echt echt een blijer mens door. Zeker als ik in Spanje weer een hopje zie, dan ben ik op van geluk. In de natuur vind ik de rust en de stilte voor mijn brein, het is voor mij een echte ontsnapping uit de hectische computer en tv gestuurde wereld.

In Spanje vind ik de natuur het mooist in mei dan staat er veel in bloei. Ik neem mezelf elk jaar voor om een keertje naar de patio dagen in Cordoba te gaan. Het moet er volgend jaar maar een keertje van gaan komen hoop ik.

In Nederland vind ik de natuur het mooist in de herfst, het bos is dan zo ontzettend divers. Verschillende prachtige kleuren groen en roodbruin en wat dacht je van al die paddenstoelen in alle kleuren en de gekste maten. Ik vind het altijd een bonus wandeling als je de wilde dieren tegen komt. Prachtig!

Onze kinderen houden ook erg van het bos. Chey en ik wandelen elke dag samen en Jairo sluit af en toe aan maar hij trekt er ook graag met de mountainbike op uit of hij loopt een rondje hard in het bos. Hij heeft zelfs zijn trouwfoto’s laten maken in het bos. Kijk nou, wat een kanjer, hij kan zo in een magazine.

Ik ga lekker elke dag door met het bosbaden en mezelf onder dompelen in de natuur, ik vind het fijn dat ik deze passie deel met mijn kinderen. Gelukkig lukt het me ook om af en toe mijn man mee te krijgen, die stadsjongen gaat het wel leren. Je wordt er namelijk gezond van!