We reden langs de kust waar we de beroemde mannen op palen zagen zitten in de zee. Paalvissen vereist veel vaardigheid en evenwicht. De echte paalvissers zijn zo goed als uitgestorven. Maar tegenwoordig klimmen de lokale bewoners (in ruil voor geld) nog steeds op de palen.

We gingen op bezoek bij een kindertehuis. Somawathi Home, Holland House of Hope.

In 2004 was er een noodkreet aan Marja van Leeuwen een Nederlandse vrouw, de tsunami had vrijwel alles verwoest in het Zuiden van Sri Lanka, veel kinderen hadden hun ouders verloren.

Marja heeft zich volledig ingezet en dankzij de hulp van heel veel vrijwilligers en donateurs wordt het Somawathi Home gerealiseerd. Precies 100 dagen naar de tsunami worden de eerste 15 kinderen door de Kinderbescherming onder voogdijschap geplaatst. Er is een echt kinderdorp ontstaan, waar kinderen tot hun 18e jaar eten, drinken, onderwijs en onderdak hebben. Jaarlijks hebben ze ruim 2 ton nodig om dit allemaal in stand te houden. Dat lukt alleen met hulp, vandaar ze ook mondjes maat mensen toestaan die bij het opvang huis kunnen langs komen en een kleine rondleiding kunnen krijgen. De bezoekers kunnen dan een donatie doen. Wij kunnen verder ook nog helpen door mensen in onze omgeving te vragen geef aub ook aan dit kindertehuis wat centjes, er worden namelijk vele kindjes mee geholpen! Doneren kan via deze site https://weeshuissrilanka.nl/somawathi-home/

Het huis ziet er zeer verzorgd uit en de kindjes vonden het geweldig dat wij er waren, ze waren direct lekker aan het kletsen met ons in gebrekkig Engels. Jairo ging lekker met ze schommelen.

Na dit bezoek gingen we nog naar een ander opvanghuis maar dan van schildpadden. Gehandicapte schildpadden worden hier opgevangen en goed verzorgd en gewonde kunnen hier herstellen en worden weer terug gebracht naar de zee als ze beter zijn. Baby’s kunnen hier opgroeien tot ze sterk genoeg zijn en dan worden ze op het strand gezet zodat ze zelf het laatste stukje terug kunnen lopen naar de zee.