We begonnen met een gezond ontbijt, ei met avocado, dat is een compensatie voor al het lekkers wat hier in de stad te koop is. Ze zijn dol op lekkere taartjes en ik ook, dat is echt mijn quilty pleasure.

Via free Walking tour Vienna hadden we een tour geboekt. We spraken af bij  Albertinaplatz een het plein vlak bij de opera. Vawege bouwwerkzaamheden konden eerst het meeting point niet vinden, dus we stonden er met nog 5 mensen, maar de gids was nergens te zien, hij bleek achter de bouwketen te staan en daar stonden zeker nog een man of 35.

Onze gids was dit keer geen student, zoals dat wel in veel andere steden is bij Free tours. Nee in Wenen mag dat niet, je moet een professionele gids zijn om een groep rond te leiden. Onze gids heette Wolfgang een grappige man met petje van rond de 55 jaar, hij vertelde dat zijn moeder vast wist na zijn geboorte dat hij gids zou worden in Wenen omdat ze hem zo’n toepasselijk naam gegeven had. Maar helaas gaat het in Wenen eigenlijk altijd over de andere Wolfgang en niet over hem vertelde hij gekscherend.

Wolfgang is een geweldige en boeiende verteller die enorm veel kan uitleggen over de stad, haar gebouwen en de historie. De tour duurde 2.5 uur en het was gewoon jammer dat het afgelopen was, we hingen allemaal aan zijn lippen.

We waren natuurlijk de dag ervoor langs heel veel mooie gebouwen gelopen, maar nu wisten we precies welke gebouwen het waren en hoorden nu een stukje geschiedenis erover.

Wat ik mooi vond om te zien was dat er midden in de stad de Spaanse Rijschool lag met zijn beroemde witte paarden de Lipizzaners.

Het is een van de oudste scholen voor het opleiden van de paarden en een bijzonderheid is dat ze zwart worden geboren maar dat ze uiteindelijk wit kleuren. 

Natuurlijk leuk om het appartement te zien van Mozart. Mozart heeft tien jaar in Wenen gewoond, waaronder 2,5 jaar in dit appartement op de Domgasse. In totaal heeft hij in de Oostenrijkse hoofdstad op maar liefst 13 verschillende plaatsen gewoond, maar dit is de enige woning die nog bestaat.

Het heldenplein en het mooie park eromheen en zoveel meer interessants.

Na de tour zijn we naar het Sisi museum geweest in het Hofburg paleis.

Ik vond dat echt de moeite waard. Wat een pracht en praal.

Want in dat museum is ook veel zilverwerk en tafelservicewerk te bewonderen die door de jaren heen door keizerlijke families gebruikt werden.

Je krijgt een schets van het leven van Sisi en dat was toch een andere leven dan dat we kennen van de film, ze bleek in het echte leven vaak rusteloos te zijn en zeer sombere periodes te hebben. Maar desondanks spraken Cheyenne en ik af dat we als we eenmaal thuis zijn de mierzoete film graag nog een keer weer willen gaan bekijken.

Ik was blij dat we onze moeder en dochter steden trip hadden kunnen uitbreiden met Wenen, want de stad is echt de moeite waard. Voor ons interessant en mooi, maar als je veel van musea houdt, klassieke muziek en opera dan zit je hier helemaal goed.

Je kan er ook heel lekker eten, maar je moet wel een volle portemonnee meenemen het is er niet goedkoop. Daarom kozen we er die avond voor om niet te duur bij een Italiaans restaurant te gaan eten. Onze laatste avond moest groots gevierd worden, nou dat is wel gelukt.