Vanaf de wijnstreek Vipava, die overigens maar 30 minuten van de grens van Italië af ligt, reden we in 1.5 uur naar de hoofdstad van Slovenië waar we onze auto weer gingen inleveren bij een punt in het centrum.

Wat een leuke stad hippe stad is Ljubljana, de rivier die door de stad loopt zorgt ervoor dat je gezellig aan het water wat kan eten of drinken. Net zoals je dat bv in Leeuwarden ziet.

Het heeft een kleine binnenstad dat bijna dorps aandoet, oergezellig met leuke oude klinkertjes. Maar de stad trekt ook veel jonge mensen doordat de eettentjes modern en mooi ingericht zijn.

Lekker wandelen over de driebruggen en de drakenbrug met de 4 grote groene monsters op elke hoek. Net zoals iedere stad tegenwoordig heeft Ljubiana ook een brug met liefdesslotjes, maar deze is heel netjes geordend, dat maakt hem speciaal.

Mooie kerken en gebouwen en grote pleinen met imposante panden eromheen.

Het kasteel is het centrale middelpunt en ligt hoog achter de binnenstad. Vanaf boven heb je een prachtig panoramisch uitzicht over de stad. Wij hadden heen het steile wandelpad genomen en terug vonden we het wel leuk om met het kabelbaantje te gaan. Ik heb voor Lesley bij het kasteel een t-shirt gekocht van de kasteelrat Friderik, een grappig shirt.

Na de hele dag in deze sfeervolle stad rondgelopen te hebben kozen we er s’avonds voor om bij een Braziliaans grill restaurant te gaan eten die vlak bij onze Airbnb lag, een gaucho met hoed en leren laarzen kwam langs met extra vlees voor de mensen die onbeperkt hadden gekozen, wij hadden wel genoeg aan ons stukje.

Oorspronkelijk was het plan dat we de volgende dag naar huis zouden vliegen, maar we ontvingen een mail dat onze terugvlucht geannuleerd was omdat de luchtvaartmaatschappij Adria failliet was verklaard. We dachten eerst nog dat ze wel met een alternatief zouden komen, maar telefonisch waren ze helemaal niet meer te bereiken. Dan zal de reisverzekering wel wat regelen voor ons dachten we. Maar deze kon ook niks voor ons betekenen.

Bij een faillissement is het gewoon dikke pech voor ons en je moet zelf maar zien hoe je thuis komt en alle kosten zijn ook voorjezelf. Omdat schijnbaar iedereen met het zelfde probleem massaal een andere terugvlucht ging regelen merkten we dat de eerste mogelijkheid pas op dinsdag was met Transavia.

We moesten voor dat ticket flink in de buidel tasten dus bedachten we een ander plan. Morgen een nieuw avontuur.