Vanuit Nederland had ik deze dagtrip van Rabbies al geboekt, het stond als optie bij de city deal trip. Oh wat een goed idee dacht ik, een dagje de highlands van Schotland in, we hadden een keuze uit verschillende soorten highland tripjes. Wij kozen voor de Lochs, Glens en Wisky tour. We vertrokken om 9 uur in een 12 persoons busje. Onze reisgenoten kwamen uit Australië, Portugal, Zweden, Duitsland en Nederland.

De Schotse buschauffeur was tevens onze gids. Hij bracht ons eerst naar de Queensferry crossing. Hij vertelde dat we vandaag qua weer van alles zouden mee maken, vier seizoenen in 1 dag, dat is het weer in Schotland. We stapten uit in de herfst (brr wat een wind) om te kijken naar de bijzondere Forth Road Bridge.

Er zijn 3 bruggen, 1 voor treinverkeer, 1 voor de bussen, taxi’s, fietsers en voetgangers en de andere voor het normale verkeer. Daarna reden we door naar het dorpje Dunkled, we liepen een beetje rond en bekeken de kathedraal.

Vervolgens reden we naar The Heritage waar we het bos in liepen naar de Blacklinn falls, een prachtige waterval, het zonnetje begon te schijnen, de tourgide had gelijk, ineens leek het wel lente.

Pitchory was het volgende plekje wat we aan deden, het favoriete vakantie plekje van Queen Victoria. Nou met dit uitzicht op loch Tummel en de bergen van Perthshire kon ik dat wel geloven, prachtig gewoon wat een schitterende natuur. We hebben ook nog een dam bekeken.

Bij een plaatselijk bakkertje kochten we een broodje gevuld met stoofvlees en aten dat buiten op een bankje op, het leek wel zomer.

Op naar Kenmore en daar liepen we rondom het water van de Lochs Kenmore en Tay. Prachtige meren, de Schotten noemen dat lochs.

Daarna reden we nog hoger de highlands in en het sneeuwde zelfs, dus een winter gevoel, inderdaad alle seizoenen in 1 dag. We keken onze ogen uit onderweg wat een prachtige landschappen, ik houd ervan.

Uiteindelijk kwamen we aan bij de Whisky distillery Glenturret in Grieff (schotten schrijven het zonder de e tussen de k en de y)

We kregen daar een rondleiding. Whisky is Schotland’s nationale drankje en daar wilden wij wel wat meer over te weten komen, we kregen uitleg over hoe het gemaakt wordt en waarom de smaken zoveel verschillen. Het begint met water, gerst en gist.

Je start met het bevochtigen van de gerst dat ontkiemt dan tot mout. Daarna wordt het boven een vuur gedroogd,  tijdens het mashen wordt er water bij gedaan dan ontstaat er een beslag. Het beslag laat men gisten, gist zet suikers om in alcohol, wanneer er turf wordt gebruikt bij het drogen met vuur geeft dat een rokerige smaak.

Het drankje mag pas whisky genoemd worden als het min 3 jaar in een houten vat gerijpt heeft, maar de meeste rijpen meer dan 10 jaar. De smaak wordt ook mede bepaald door het vat. Een goede whisky verliest gemiddeld per jaar ongeveer 3 procent van het volume door verdamping, dat drinken de engeltjes op zeggen ze, haha.

Je hebt single malt, dat houdt in dat het niet gemengd is met andere whisky’s en je hebt blends en dat is dus samengesteld van verschillende soorten whisky’s. De whisky van deze distillery is onderdeel van de blend van Famous grouse.

Dit is zo’n beetje wat ik onthouden heb van de 90 min. durende rondleiding. Prins Harry en Kate waren hier pas nog geweest vertelden ze. Alles wordt nog met de hand gedaan in deze distillery en daar waren ze trots op en dat is in deze tijd toch wel bijzonder. Als je de lowlands uit rijdt is dit de eerste distillery in de Highlands. Je hebt verschillende Whisky regionen en daardoor ook veel verschillende smaken.

Eenmaal gebotteld blijft de whisky zoals het is, niet zo als wijn dat het door rijpt. Eigenlijk hoorde bij de proeverij maar 2 glazen, echter daarna konden we van alles proeven als we maar geïnteresseerd leken in een bepaalde soort. Nou en dat waren we en daardoor kregen we nog diverse proefglaasje. Lekker hoor. Eigenlijk dacht ik dat ik niet van whisky hield maar er zijn zoveel verschillende soorten dat er altijd wel 1 bij is die je lekker vindt.

Een kat is onmisbaar bij zo’n plek als dit, buiten staat er een standbeeld van de kat Towser die daar jaren gejaagd heeft op de muizen.

Op de terug weg reden we nog langs de stalen paarden beelden. Ze noemen het de Kelpies en zijn 30 meter hoog. Ze zijn te bezichtigen in Falkirk. Het zijn de grootste paardenbeelden ter wereld.

Om 7 uur kwamen we weer terug in Edinburgh, we deden toen eerst een whisky in het luxe hotel Balmoral. Daarna aten we bij de Devil’s Advocate een heerlijke steak. Wel even reserveren daar want deze hippe tent is enorm populair. We dronken daar ons lekkerste biertje ooit de Mochaccino van de Schotse brouwerij Pilot.