Ik vind de Schotten iets netter dan de Engelse en de Ieren, meer stijl ofzo. Ze zijn erg beleefd en hebben een bepaalde klasse. Je voelt je als toerist erg welkom door hun vriendelijkheid. We gingen op zijn Schots ontbijten bij het Gran Cafe at the Scotsman. Een locatie met klasse en alles was van marmer binnen.

Het zal wel heel duur zijn zeiden we tegen elkaar, maar dat viel erg mee, de dag begon in ieder geval met onze maagjes goed gevuld.

We hadden besloten deze dag een lekkere wandeling te maken door zowel old als new town. Twee totaal andere delen van de stad. Vroeger was er alleen de oude stad die gebouwd was op Castle Rock. Er staan nog steeds veel authentieke gebouwen om te bezichtigen en zoek je kleding met een Schotse ruit dan zit je op de Royal Mile goed. In de lager gelegen nieuwe stad, die eind 18e eeuw is gebouwd omdat de rijkere mensen de oude stad te smal en te vies vonden, zijn de straten breed en vind je veel mode winkels. De meest bekende straat is Princess street. Het mooie gebouw van het Balmoral hotel en daarnaast het grote Waverly station staan tussen de oude en nieuwe stad in.

Genoeg gezellige restaurantjes in beide delen van de stad. De gin distillery die op een verborgen plekje in de stad zat, was helaas het hele weekend uitverkocht maar dat mocht de pret niet drukken, pubs genoeg, het lijkt soms wel een gezellige huiskamer, pub is ook niet voor niks een afkorting van Public house. Er staan soms wel 300 soorten whiskey’s op de kaart en er worden veel lekkere speciaal biertjes getapt, de hendel wordt helemaal naar beneden getrokken, het lijkt zelfs met een beetje kracht te gaan. Heel apart om te zien maar heerlijk van smaak.

Na de hele dag lopen doken we weer een pub restaurant in, haggis eten durfde we niet aan hoewel je tegenwoordig ook de vegetarische variant kan bestellen. Na het eten van weer een pie gingen we redelijk op tijd naar bed. De volgende morgen staat er namelijk een bezoek aan het platteland van Schotland op het programma.