Vroeger wilde ik alleen naar warme landen. Nu ben ik ook zeer geïnteresseerd in plekken waar het weer net zoals in Nederland is of kouder. Na vorig jaar in Ierland te zijn geweest wilde ik nu naar Schotland. We hadden een goede gelegenheid namelijk ons 30 jarig huwelijk.

Via KLM had ik een city deal geboekt en dat was echt een goede deal. We vertrokken vrijdag ochtend vroeg en waren om 10 uur al in Edinburgh. Met de airlink gingen we naar het hart van de stad. Ons hotel the Royal Schotsclub lag in een goede buurt van New Town op maar 10 minuten lopen van de bushalte af. Het hotel was klassiek en stijlvol.

Omdat we lekker vroeg waren en het tenslotte onze trouwdag was besloten we eerst een gebakje te gaan eten bij Valerie in Rose street, een patisserie die door heel de stad te vinden is. Daarna gingen we naar het kasteel op de berg (castle rock) die midden in old town ligt. Het kasteel bestaat uit gebouwen die in de 17e eeuw zijn gebouwd. Het kasteel is in der loop der eeuwen meerdere malen verbouwd gerenoveerd en verbeterd. Het poortgebouw met de twee bronzen standbeelden is de laatste toevoeging aan het kasteel. Een andere bezienswaardigheid binnen het kasteel is de St. Magaret’s Chapel. Dit is het oudste gebouw van het kasteel en van heel Edinburgh.

De Stone of Scone, ook wel de Stone of Destiny genoemd, is de steen waarop van de negende tot en met veertiende eeuw alle Schotse koningen werden gekroond en deze ligt in het Kasteel net zoals de schotse kroonjuwelen. We zijn uren zoet geweest met alles te bekijken ik had er geen idee van dat het zo groot was.

Daarna gingen we naar Calton Hill daar vandaan heb je een magnifiek zicht op Edinburgh en op Arthur’s Seat.

De zuilen die op Calton Hill staan doen je denken aan Griekse tempels.

Je voelt je behoorlijk klein als je daar zo tussen staat. Deze plek is echt de moeite waard om te bezichtigen.

Daarna liepen we weer terug het oude deel van de stad in. De stad staat vol met bijzondere oude architectuur, je waant je elke keer in een film van Harry Potter. Vlakbij de St Giles Cathedral op de Royal Mile street zijn we bij Real Mary King’s Close een toertje gaan doen door een netwerk van ondergrondse straten waarin de tijd sinds de 17e eeuw lijkt stil gestaan te hebben.

Ondertussen was het tijd voor een lekkere avondmaaltijd. We doken de Whiski bar in en bestelde echte pub food, Lesley fish and chips en ik een pie. Om 9 uur nam er naast ons tafeltje een gitarist en een trommelaar, die speelde op een Bodran, plaats en deze werden vergezeld door een zangers en er werden echte Schots-Gaelische liederen gezongen. Geweldig genoten, met in onze hand natuurlijk een Schots biertje. Een prachtige trouwdag en ik werd verrast door Lesley met mooie gouden oorbellen, mijn dag kon niet meer stuk!