4 november 2018

Chey haar 26 ste verjaardag hier vieren was een super goed idee, we waren aan het genieten en het weer was top. We begonnen deze dag met een stevig ontbijt bij O’Neills Pub&Kitchen tegenover het standbeeld van de vaak bezongen Molly Malone.

Met zeer volle buikjes begonnen we nu onze tocht bij de Ha’Penny Bridge, deze beroemde voetgangers brug is in 1816 gebouwd om de veerboten te vervangen en het koste vroeger een halve penny om over te steken, nu is het gratis hoor. We liepen over de boardwalk van de Liffey. Ik denk zo’n twee kilometer en daar zagen we de Famine Sculptures, op de oever staan het zijn standbeelden van magere inwoners die tijdens de mislukte aardappeloogst tussen 1845-1850 hoopte mee te kunnen met de boot naar Amerika, om daar een beter leven te hebben, meer dan een miljoen Ieren stierven toen van de honger. Kippevel.

We liepen nu weer terug richting de Spire of Dublin, dit is een 120 meter hoge sculptuur en werd gebouwd ter gelegenheid van de millenium wisseling. We liepen langs het General Post Office daar werd op paaszondag 1916 de onafhankelijkheids verklaring voorgelezen, dat leidde tot een massale opstand van de Ieren tegen de Britse overheersers.

Precies 50 jaar na die paasopstand werd de Garden of Remembrance geopend, ter nagedachtenis aan iedereen die stierf voor de Ierse vrijheid.

Met het Parnell monument eren de Ieren de ongekroonde koning van Ierland: Charles Stewart Parnell 1846-1891.

Heftige stuff allemaal daarom tijd voor een lunch bij Wuff en dat lag in een rustige arbeiderswijk. Maar daar was het niet rustig, het restaurant is ontzettend populair, we moesten 20 minuten buiten wachten tot we aan de beurt waren. Maar het was het wachten waard want de salade en het noga taartje waren zalig. Taart hoort er toch bij op een verjaardag.Daarna door naar de Jamseon Wiskey Distillery. Wat een leuke rondleiding en wat een mooie locatie met een super hippe bar.Ik heb echt wat geleerd van de proeverij. We hebben Schotse, Amerikaanse en Ierse wiskey geproefd. Er was duidelijk verschil te merken. De Amerikaanse Jack Daniels is een stuk zoeter.

Natuurlijk even gelachen om opa/papa die voordat hij bij de Jack Daniels distillery in Tenessee was geweest dat zoete troep noemde, maar hij werd na dat bezoek een groot fan en hij heeft een hele collectie van Jack Daniels. Maar vroeger kocht ik altijd Jamseon voor hem. Nou hier kun je je lol ook op als verzamelaar want er zijn ook heel veel verschillende soorten Jamseon. Nieuwe hobby misschien opa/papa?

Na de proeverij kregen we nog een cocktail van Gingerale met Jamseon met limoen, direct Elvira haar favo drankje geworden.

S’avonds hebben we bij de beroemde pub Templebar een Guiness gedronken, deze pub is genoemd naar het district en ik vind hem echt ook de leukste van het district. Wat een supersfeertje.Alles was al in de kerstsfeer versierd en er was live muziek, verschillende bands spelen opvolgend de hele dag door daar. Om te eten is daar te druk voor daarom zijn we aan de overkant bij The Shack gaan eten.

Ik had lekkere Ierse Mossels net even anders klaargemaakt dan onze Zeeuwse. Daarna weer terug naar Tempelbar en tot het einde van Chey haar verjaardag doorgedanst, heerlijk!