Je moet het weekend van 6 mei vrij houden had ik tegen mijn moeder gezegd. Hoezo wat gaan we doen dan zei ze, nee mam dat is een verrassing. Ik kan niet tegen verrassingen zei ze, vertel het nu maar, maar ik hield mijn lippen stijf op elkaar. Een paar keer in de week zal ik je wel hints geven. Ik begon met we gaan 3 nachtjes ergens naar toe, toen vertelde ik dat het in het buitenland was, toen dat ze geen Engels spreken, vervolgens dat het 1000 km ver was en zo nog een aantal kleine hints.

Ze speurde internet af en kwam elke keer weer met een andere plaats en een paar dagen van te voren vertelde ik dat het inderdaad Frankrijk was, wat ze al een beetje geraden had. Groot was de verrassing voor haar dat haar kleindochter ook mee ging, 3 generaties op stap.

Waarom wilden we haar nu zo verrassen, nu, op 15 mei is haar 70 ste verjaardag en ze is de liefste mama van de wereld en staat altijd voor ons klaar ze verdient gewoon een verrassing.

Om 8 uur hadden we een vlucht naar Bordeaux en daar hebben we een auto gehuurd. Direct een tip, huur nooit bij Goldcar, waardeloze maatschappij, ze dwingen je zowat er van alles extra bij te verzekeren. Geven niet eens opties, het is dat ik zei maar ik heb al €120 voor slechts 3 1/2 dag betaald hoezo willen jullie me nog €210 extra berekenen. Wat we al betaald hadden was echt niet voldoende en ze maakte ons bang dat we in de problemen zouden komen bij schade. Ook die €30 voor de full is full constructie was eigenlijk veel beter. Nou we trapte er mooi niet in. We betaalde alleen nog 1 tank benzine a 80 euro en een borg van 1100 en weg waren we bij die afzetters. In Spanje heb ik dat nog nooit zo mee gemaakt, zo dwingend.

Maar dit alles mocht de pret niet drukken want we reden in het prachtige Frankrijk op weg naar de St Emilion streek.20160506_122456

Ik had een afspraak gemaakt bij het wijnkasteel La Tulipe de la Garde van Ilja Gort voor een rondleiding. Helaas waren Ilja en zoon Klaas zelf naar een wijnbeurs maar we werden super vriendelijk te woord gestaan door de Amerikaanse wijnmaakster Caroline. 20160506_121315Wat een mooi 13e eeuws kasteel, sinds 1994 is het in bezit van Ilja en hij heeft het behoorlijk moeten opknappen, er zit 20 hectare grond bij, de wijngaarden liggen op een heuvel wat gunstig is kwa zon.20160506_121419  De druivenrassen zijn voornamelijk merlot druiven maar ook de cabernet sauvignon en cabernet Franc druiven worden er gebruikt. Wat leuk om te zien dat de wijntjes die bij de AH verkocht worden hier gemaakt worden. La Tulipe en Slurp, zowel rood, wit als rosé. 20160506_120416Natuurlijk kochten we een paar flesjes en een boekje voor thuis geschreven en gesigneerd door Ilja Gort himself.ilja

Als tip kregen we te horen dat bij cafe de La Gare in St André de Cubzac, een dorpje verderop, een heerlijke lunch geserveerd werd dus wij daar naar toe. Het was behoorlijk druk maar gelukkig konden we nog een tafeltje bemachtigen.20160506_132443

Heerlijk visje met ratatouille, typisch Frans en voor een klein prijsje.20160506_131401

Daarna reden we 15 minuten verder en kwamen we aan bij onze eerste overnachtings plek. Wouh wat een mooie plek, Chateau de la Vieille Chapelle.20160506_150602

Het is een 12e-eeuwse Romeinse kapel met uitzicht op de rivier de Dordogne dit alles omringd door wijngaarden.20160506_200924

Het was prachtig weer en we gingen heerlijk op de ligstoelen even weg dommelen. Daarna hebben we nog een wandeling gemaakt en toen we terug kwamen dronken we een wijntje in de tuin. Om 8 uur werden we verwacht in de kapel voor een heerlijke huisgemaakte maaltijd. 20160506_201347We zaten samen met Fransen aan tafel, met handen en voeten hadden we een leuk gesprek met deze mensen uit Parijs. De charmante gastheer liet ons verschillende wijnen proeven uit zijn eigen wijngaard. Heerlijk gegeten en zalig geslapen in de prachtig ingerichte slaapkamers, echt een aanrader deze geweldige bed and Breakfast.20160507_090853