In Spanje heb je drie soorten politie, degene waar je het meeste voor moet oppassen is de Guardia Civil, de militaire politie, strenge jongens, ze dulden geen tegenspraak, ze dragen groene uniformen en rijden in wit groene auto’s. Wij zijn ze een keer tegen gekomen bij een controle op de snelweg richting Sevilla, natuurlijk werden wij er weer uitgepikt, uitstappen werd er gesnauwd, achterbak open, paspoorten. Met getrokken geweren stonden ze daar. Best eng eigenlijk, wij hadden het idee dat er een boef ontsnapt was ofzo, geen idee waarom het met zoveel poespas gepaard ging. Gelukkig was alles in orde na controle in de dienstauto van onze legitimaties en mochten we weer verder rijden.

Verder heb je de nationale politie, ze werken in de steden, rijden in auto’s met de kleuren wit en blauw en de Spaanse vlag. Ze hebben een donkerblauw uniform met achterop in het wit de letters policia. Mijn ouders en Cheyenne zijn een keer aangehouden door hen toen ze een verkeerde kant het parkeerterrein bij een winkelcentrum inreden. Mijn vader probeerde uit te leggen dat het per ongeluk was, onwetendheid. Gelukkig geen boete, maar dat kwam misschien ook omdat mijn moeder en dochter zo vriendelijk aan het lachen waren en opeens de slappe lach kregen toen ze opa in paniek toerista, toerista hoorde roepen. Gelukkig geen terrorista.

Als laatste heb je natuurlijk nog de lokale politie, zij zijn gekleed in blauwe kleding met fluoriserende delen, op de auto’s staan vaak blokjes en er staat policia local op. Helaas hebben we ook met hen te maken gehad, zij kwamen namelijk met de afwijzing van de bouwvergunning om van de studio een appartement te maken. Regelmatig komen ze even buurten en of dat nu is om te kijken of alles in orde is of omdat ze willen weten of we niet stiekem iets aan het verbouwen zijn geen idee. Maarja het voelt wel veilig.Tapia 007