Heel vaak krijg ik de vraag, wat kost dat nu een huis in het buitenland en hoe hebben jullie dit aangepakt.

Het is echt een behoorlijke stap kan ik je vertellen, je doet zoiets niet zomaar, niet even tussendoor, je moet er echt heel goed over nadenken. Is dit echt mijn droom, wil ik dit echt heel erg graag en heb ik er heel veel voor over?20130523_084819

Als je alles met ja kan beantwoorden ga je als het volgt te werk:

Je begint met het zoeken naar een locatie, in welk land, in welke streek en in welke plaats.

Ga er in elk jaargetijde een keer heen, de zomer is immers heel anders dan de winter, ook in Spanje heb je regen periodes en hoe zit het dan met dat huisje op die mooie plek, is het nog steeds goed te bereiken, ligt het op redelijke afstand van de luchthaven, strand, winkels en restaurants?image

Je kan het beste een aantal panden gaan bekijken samen met een betrouwbare makelaar, wij hebben ontzettend veel geluk gehad met Sunset Country Properties, http://www.sunsetcp.com/

Marcel spreekt zowel goed Nederlands, Spaans als Engels. Dat laatste is ook heel belangrijk omdat er namelijk heel veel huizen van Engelsen te koop staan in Zuid Spanje.

Als je dan je droomhuis gevonden hebt moet je nog weten of je het wel kan betalen. Van de getaxeerde waarde van de woning kan je namelijk soms maar 50, 60, of 70% financieren dmv een hypotheek. Afhankelijk van de bank waar je mee in zee gaat. De rest is eigen geld. Houdt ook rekening met ongeveer 13% kosten koper, dat is meer dan in Nederland omdat je namelijk ook advocaat kosten en vertaalkosten erbij krijgt.20130526_130022

Een absolute must is om een advocaat in te schakelen die je helpt bij het hele proces, wij hebben met alle tevredenheid gekozen voor de Spaanse Del Prado. Een advocaat is heel belangrijk omdat hij alle papieren betreft de legale status van het pand voor je kan uitzoeken, helaas komt het maar al te vaak voor dat er met de papieren iets niet in orde blijkt te zijn, onze advocaat begeleide ons in het hele proces met de hypotheek, de notaris en tevens zorgt hij voor de betalingen aan de belastingdienst.

Heel veel mensen denken dat alle huizen in Spanje voor een prikkie te koop zijn, maar dat valt tegen hoor. Het ligt er natuurlijk ook een beetje aan wat je zoekt, waar het ligt en hoe groot het moet zijn en hoeveel grond je erbij wil en of je een privé zwembad wil hebben.20130526_125346

Als je een zwembad wilt zoek dan een huis met in ieder geval iets wat op een zwembad lijkt, want later bijbouwen in Zuid Spanje is bijna onmogelijk, dan kan je beter de bestaande sloot, waarvoor al een vergunning is afgeven opknappen.DSC01272

Zoals ik al zei krijg je hoogstens maar 70% van de getaxeerde waarde van de woning, dus stel je hebt een mooi klein huisje gezien met een huiskamer, twee slaapkamers en een klein stukje grond, van laten we zeggen €120000. Deze woning is nog niet klaar, je moet er zeker voor €50000 nog aan verbouwen totale aanschaf €170000.

De taxatie valt vaak tegen ivm met de voorzichtigheid in deze tijd. De woning wordt voor bv €100000 getaxeerd, dan krijg je maar €70000 gefinancierd en de rest moet je zelf meebrengen, dus zeg maar €115000 incl kk.

Wil je een huis met 4 slaapkamers of meer ga je al snel boven de 2 ton uitkomen, dus nog meer eigen geld want aan vrijwel elke Spaanse woning moet nog wel het één en ander verbouwd worden, al is het alleen maar om het naar je eigen smaak te maken.DSC03411

Dit proces duurt zeker een half jaar en nadat je eindelijk de sleutel hebt, kom je voor nog meer kosten te staan.

Elke maand moet je namelijk je elektra betalen, die in de zomermaanden vrij hoog is omdat de pomp van het zwembad vaak aan staat, ook natuurlijk de water rekening, deze is niet zo heel hoog, maar je moet ook rekening houden met de kosten die je betaald aan degene die je zwembad onderhoud als jij er niet bent.

Verder je heb je nog kosten voor gasflessen, internet, je schotel, de inboedel en woonhuis verzekering en niet te vergeten de verplichte levensverzekeringen.

Tevens betaal je jaarlijks onroerend goed belasting, lokale belastingen, vermogensbelasting en inkomstenbelasting voor niet-residenten en ook nog de jaarlijkse advocaat kosten om de belastingaangifte te doen voor je.

Ook niet te vergeten is, dat je huis elk jaar onderhoud nodig heeft, met zon en regen moet je zeker elk jaar weer een aantal delen van je huis opnieuw verven en stukken van je huis behandelen met antischimmel en antikalk.

Als laatste moet je de vraag stellen, hoe kom je bij je huis, je vliegticket en je vervoer van de luchthaven naar je huis moet ook betaald worden.

Wij hebben een Spaanse auto gekocht, wat een behoorlijke klus is hoor, je gaat niet makkelijk voor een tientje naar het postkantoor voor de overschrijving zoals als hier in Nederland, nee €200 kost het zeker. Verder betaal je voor je auto wegenbelasting, die wel heel goedkoop is, de verzekering en je jaarlijkse keuring.

Pff, nee het is niet zo eenvoudig allemaal en zeker ook best wel een investering, maar je hebt er behoorlijk wat plezier van, tenminste wij wel.

Wanneer we de sleutel daar in het slot steken zijn we helemaal blij en het voelt zo eigen, zo thuis en zo ontspannen.DSC03458

Maar ik kan je wel vertellen toen ik onlangs de begroting ging opmaken van wat het huis ons nu netto allemaal kost, ik toch wel een beetje schrok. Het is een plaatje en een mooi groot huis, met 6 slaapkamers, 4 badkamers en twee huiskamers en een keuken, 20000 m2 grond, maar het kost ons best wel wat centjes.

We zullen nu echt een vrijwillige bijdrage moeten gaan vragen aan de mensen die bij ons komen logeren. Daarom gaan we er een grappige collectebus neerzetten. Voordat geld zullen we een mooie plant voor in de tuin gaan kopen want die moet ook nog helemaal aangelegd worden.

.droomhuis

Wanneer we het echt gaan verhuren is nog niet duidelijk, ergens volgend jaar schat ik zo in. Het lastige daarvan is dat je ook nog een site moet maken, een huurprijs moet bepalen, een vergunning ervoor moet aanvragen, belasting over het verhuurde moeite afdragen[25%], een sleutelbeheerder moet inhuren en iemand voor de schoonmaak.

Het is fantastisch hoor een huis in het buitenland, maar onderschat het allemaal niet, er komt gewoon heel veel bij kijken.DSC03416

Maar wij kunnen nooit zeggen later als we oud zijn, had ik het maar gedaan, we hebben het gewoon gedaan!DSC03332