Er is inmiddels veel gebeurd. Ons bod werd door onze advocaat aan de makelaar doorgeven en de makelaar brengt dat weer over aan de eigenaar.
We willen het huis echt graag hebben en we hebben geprobeerd een inschatting te maken van de marktwaarde van het pand. Het huis staat al een jaar leeg daardoor is er veel achterstalling onderhoud, maar met goed schoonmaken en een paar liter verf kom je al een heel eind. Bouwtechnisch weten nu ook waar we aan toe zijn.
Maar hoe bepaal je de waarde van een huis, het is vraag en aanbod. Ik denk dat als het huis in goede staat is dat het echt veel meer kan opbrengen want het is een groot pand met veel slaapkamers.
De eigenaar is al flink gezakt met de vraagprijs sinds hij het voor het eerst op de markt bracht. Nu was dat eerste bedrag wel veel te hoog, maar de tijden waren toen nog wel wat beter. Nu zit de Spanje economie in een dip vandaar hij de prijs noodzakelijkerwijs steeds meer heeft laten zakken. De vraagprijs die hij op het moment hanteerd is voor ons nog steeds te hoog maar we gaan proberen nog wat van de prijs af te krijgen. Net toen we hadden besloten wat ons max bod zou worden hoorden we dat de eigenaar recent zo’n bod had afgeslagen en daardoor zijn we toch maar wat hoger gaan zitten.
We begonnen met een bod wat iets onder ons max lag, toen wij ons bod deden kregen we wel gelijk een tegenbod, de onderhandelingen waren dus begonnen. Echter dat tegenbod was x805000 boven ons max.
De makelaar vertelde onze advocaat verbaasd te zijn dat de eigenaar toch nog gezakt was omdat deze eerst stellig had gezegd dat de nieuwe vraagprijs echt zijn bodem was, dus het was niet waarschijnlijk dat hij nog verder ging zakken.
Oh jee wat nu rekenen, rekenen, rekenen het komt nu zo dichtbij allemaal. Mijn ouders om advies gebeld en zij zeiden blijf bij je eigen max en zeg dat ook. Dus wij weer met lood in onze schoenen bellen met de advocaat dat hij nu een bod uit moest brengen met onze max.
Onze advocaat had ook de eis neergelegt dat de eigenaar zou zorgen dat alles goed in de registers komt te staan en dat die kosten ook voor de verkoper zijn want dat kost ook ongeveer x8010000.
Omdat het tegenbod van de eigenaar ook zijn bodem was stelde hij voor om er tussenin te gaan zitten. We hebben toen toch maar besloten omdat te accepeteren, je gaat geen koop op x802500 afslaan.
Hoera bijna eigenaar. We sprongen een gat in de lucht.
Maar we zijn er nog niet we moeten de financiering nog rond krijgen. We willen toch voor een Spaanse bank gaan, dit omdat deze 70% geeft van de getaxeerde waarde en dan heb je even wat meer speelruimte. Onze advocaat gaat dus praten met een Spaanse bank namens ons om te kijken of zij ons fiat geven. Spanje is ook steeds strenger geworden ivm de krediet crisis dus we weten niet hoe dat gaat lopen.
We moeten onze advocaat gaan machtigen om namens ons zaken te kunnen gaan regelen en ook moeten we een Spaans belastingnummer hebben(Nie nummer) en daarom besloten we om toch met spoed nog een paar dagen naar Spanje te vertrekken