We waren gisteren op bezoek bij mensen bij ons in de straat die onlangs een huis gekocht hebben in Spanje.
Zij vertelden dat ze 3 jaar geleden zijn begonnen met zoeken, ze hebben de Costa Blanca gekozen omdat het weer daar goed is maar ook omdat er ontzettend veel vluchten per dag vanuit Nederland e.o. naar Alicante en Valencia vertrekken. Ze hebben met diverse makelaars heel veel verschillende soorten huizen bezocht en al diverse keren bijna een huis gekocht. Totdat ze bij een makelaar kwamen die zei: jullie pakken het verkeerd aan, je moet niet naar huizen kijken in de eerste instantie want er zijn er altijd een paar bij die mooi zijn, nee je moet eerst gaan kijken waar je wilt gaan wonen.
Bedenk goed of je in alle jaargetijden op die plek wilt gaan zitten, wat wil je, wil je af en toe uiteten en wil je daarvoor niet elke keer de auto pakken, wil je bij een lokaal winkeltje je boodschappen doen of vind je het niet erg om de auto in te stappen en een aantal kilometer te rijden.
Wil je dichtbij de kust, drukte in de zomer moet je dan vaak voor lief nemen, wil je in het binnenland, erg doods in de winter. Ga je wat meer het land in realiseer je dan dat het vaak in de zomer warmer is en in de winter kouder. Kortom bepaal eerst je plek waar je wilt gaan wonen en ga dan pas naar huizen kijken.
Dan kan je denken aan nieuwbouw wat al klaar is, hele nieuwe zelfbouw, een renovatiepand of gewoon een bestand pand. Neem altijd een advocaat in de hand om dingen voor je te laten uitzoeken.
Realiseer je een aantal dingen: Een optie nemen kost al vaak €3000 en als er dan toch iets niet goed is en je de koop niet wilt laten doorgaan dan ben je gewoon je geld kwijt, voor het passeren laten uitzoeken of je wel mag bouwen op die plek en wat voor een oppervlakte, mag je verbouwen, waar heb je allemaal een vergunning voor nodig, wat is het bestemmingsplan voor de toekomst etc.
Als je grond gekocht hebt laat je advocaat na passeren dan bij de belastingdienst(suma) je inschrijving in het fiscale register melden, want daar moet je ook als officiële eigenaar bekend staan, anders wordt de woonvergunning niet afgegeven.(Ook al is de bouwvergunning gewoon gegeven).
Laat kijken of de bouwvergunning die afgegeven is echt rechtsgeldig is en of het getoetst is aan het bestemmingsplan. Het gebeurd wel eens dat de bouwvergunning op een duistere manier is afgegeven en dat je er later(als je er al woont) problemen mee kan krijgen.
Zoveel tips en verhalen, de avond vloog om. Ze lieten een filmpje zien van hun Spaanse huis en wij sloegen stijl achterover. Wat groot, wij zitten in een totaal andere prijsklasse te zoeken en dan heb ik het niet over een klein verschilletje. Op google earth lieten ze de buurt zien, echt prachtig, een hotspot plek. Veel groen, huis van de buren niet te dichtbij, elk huis zijn eigen architect, loopafstand van restaurants en van de zee.
Ze waren echt super trots en heel enthousiast aan het vertellen het werkte aanstekelijk. Verhuizen moet je doen via Kuiper en voor het kopen moet je hulp vragen bij VillasBuigues lieten ze als tip weten.
Wij hebben weer een hoop geleerd, ondanks dat wij een heel ander type huis zoeken was het een leerzame maar vooral gezellige avond.
Ach dit verhaal komt ons bekend voor. Meer dan twintig jaar geleden dachten wij er ook zo over en je kent het resultaat Ira. Tevreden met ons appartement in Andalucia aan de Costa del Sol, met het strand aan de overkant en alle voorzieningen op loopafstand. In juli en augustus zal je ons hier niet vinden, de rest van het jaar is het prachtig. Ieder jaargetijde heeft haar voor- en nadeel. Op slechts 20 minuten met de taxi en 30 minuten met de trein vanaf aeropuerto de Mxc3¡laga. Transavia vliegt 2x per dag met een ochtend- en middagvlucht plus vele andere maatschappijen. Tot slot wil je net als wij part-time Spanjaard worden of constant wonen. In dat laatste geval zullen jullie nog heel wat jaren moeten wachten, want de werkeloosheid is hier bijzonder hoog. Een baan als adviseur bij een bank kan je wel op je buik schrijven – veel Spanjaarden met jouw opleiding kunnen bijna geen werk vinden – en de salarissen zijn hier veel lager dan in Holland. Een B&B beginnen is veel investeren, klussen, hard werken vooral in de tijd dat Spanje mooi is en uiteindelijk weinig verdienen als je kijkt naar jullie beider inkomen nu in Nederland. Nu ben je nog jong, werkt allebei full-time en idealiseert Spanje een beetje. Vakantie vieren of part-time wonen, daar zit groot verschil in. Mijn advies, gewoon je inkomen verdienen in Nederland en dan heerlijk regelmatig naar Spanje gaan. Toen ik werkte vond ik 10 tot 14 dagen super. Nu ik met prxc3xa9-pensioen ben wil ik graag met Mara (die nog part-time werkt in de gezondheidszorg) minimaal drie weken vertoeven en als het even kan vijf weken zoals nu het geval is.
Ik ga verder met “feest” vieren. Kijk op onze fotolog waarom!
*Wink, Big Smile*
Saludos de
Albert
Wij zijn ook aan het onderzoeken, alleen voor Turkije. Het dilemma defintief, of met nog een ankertje in Nederland wij zijn er nog niet aan uit. Duizende keuzes te maken….succes. Ik volg je blog.
In Turkije heb je volgens mij hele mooie plekjes voor weinig geld, leuk dat je me volgt.