We waren gisteren op bezoek bij mensen bij ons in de straat die onlangs een huis gekocht hebben in Spanje. 001

Zij vertelden dat ze 3 jaar geleden zijn begonnen met zoeken, ze hebben de Costa Blanca gekozen omdat het weer daar goed is maar ook omdat er ontzettend veel vluchten per dag vanuit Nederland e.o. naar Alicante en Valencia vertrekken. Ze hebben met diverse makelaars heel veel verschillende soorten huizen bezocht en al diverse keren bijna een huis gekocht. Totdat ze bij een makelaar kwamen die zei: jullie pakken het verkeerd aan, je moet niet naar huizen kijken in de eerste instantie want er zijn er altijd een paar bij die mooi zijn, nee je moet eerst gaan kijken waar je wilt gaan wonen.

Bedenk goed of je in alle jaargetijden op die plek wilt gaan zitten, wat wil je, wil je af en toe uiteten en wil je daarvoor niet elke keer de auto pakken, wil je bij een lokaal winkeltje je boodschappen doen of vind je het niet erg om de auto in te stappen en een aantal kilometer te rijden.

Wil je dichtbij de kust, drukte in de zomer moet je dan vaak voor lief nemen, wil je in het binnenland, erg doods in de winter. Ga je wat meer het land in realiseer je dan dat het vaak in de zomer warmer is en in de winter kouder. Kortom bepaal eerst je plek waar je wilt gaan wonen en ga dan pas naar huizen kijken.

Dan kan je denken aan nieuwbouw wat al klaar is, hele nieuwe zelfbouw, een renovatiepand of gewoon een bestand pand. Neem altijd een advocaat in de hand om dingen voor je te laten uitzoeken.

Realiseer je een aantal dingen: Een optie nemen kost al vaak €3000 en als er dan toch iets niet goed is en je de koop niet wilt laten doorgaan dan ben je gewoon je geld kwijt, voor het passeren laten uitzoeken of je wel mag bouwen op die plek en wat voor een oppervlakte, mag je verbouwen, waar heb je allemaal een vergunning voor nodig, wat is het bestemmingsplan voor de toekomst etc.

Als je grond gekocht hebt laat je advocaat na passeren dan bij de belastingdienst(suma) je inschrijving in het fiscale register melden, want daar moet je ook als officiële eigenaar bekend staan, anders wordt de woonvergunning niet afgegeven.(Ook al is de bouwvergunning gewoon gegeven).

Laat kijken of de bouwvergunning die afgegeven is echt rechtsgeldig is en of het getoetst is aan het bestemmingsplan. Het gebeurd wel eens dat de bouwvergunning op een duistere manier is afgegeven en dat je er later(als je er al woont) problemen mee kan krijgen. Fotos spanje 2010 301

Zoveel tips en verhalen, de avond vloog om. Ze lieten een filmpje zien van hun Spaanse huis en wij sloegen stijl achterover. Wat groot, wij zitten in een totaal andere prijsklasse te zoeken en dan heb ik het niet over een klein verschilletje. Op google earth lieten ze de buurt zien, echt prachtig, een hotspot plek. Veel groen, huis van de buren niet te dichtbij, elk huis zijn eigen architect, loopafstand van restaurants en van de zee.

Ze waren echt super trots en heel enthousiast aan het vertellen het werkte aanstekelijk. Verhuizen moet je doen via Kuiper en voor het kopen moet je hulp vragen bij VillasBuigues lieten ze als tip weten.

Wij hebben weer een hoop geleerd, ondanks dat wij een heel ander type huis zoeken was het een leerzame maar vooral gezellige avond.