Wanneer het weer zo lekker is verlang ik extra naar Spanje. Ik droom er gewoon van om mijn eigen huisje te hebben in Spanje. Ik zit dan te fantaseren dat ik elke 6 weken een lang weekend naar mijn huisje toe ga. De prijs van de vliegtickets zijn toch niet zo hoog, als je maar op tijd boekt.

Maar wat houdt me dan tegen zou je denken: money, money. Ik ga me echt niet helemaal klem financieren, dus zal ik mijn huis moeten verkopen en om mijn huis te koop te zetten moet het er wel perfect uitzien. We wonen hier nu alweer 9 jaar en de binnenmuren kunnen wel een likje verf gebruiken, maar waar haal ik de tijd vandaan? Ik heb besloten om dat samen met mijn dochter in de mei vakantie te gaan doen. Het klusteam.

Ik heb ook info aangevraagd over een Spanje hypotheek.  De ING doet geen hypotheken voor Spanje. Op de huizenbeurs waar ik laatst was sprak er iemand van de Rabobank en die vertelde dat de Rabo bemiddeld, de hypotheek wordt bij een Spaanse bank afgesloten maar zij helpen je met het hele proces, dat leek me wel wat. De rente staat laag in Spanje.

Dus ik ging op de internetsite van de Rabobank kijken voor meer info, niks te vinden over de buitenlandhypotheek. Ik bellen, nee hoor mevrouw dat doen wij niet was het antwoord, maar zei ik nog, ik heb laatst een lezing gehad van iemand die bij de Rabobank in Madrid werkte en die zei dat jullie het wel doen. Die jongen ging het nog 2x vragen, maar het kon echt niet en hij had ook geen telefoonnummer van een afdeling die meer kon vertellen.

Zeer slecht en klantonvriendelijk gaat die bank dus om met mogelijke nieuwe klanten. Nee neem dan maar mijn eigen bankie, ik bellen naar het nummer wat op de site van de ABN AMRO staat, je vult in de zoekbalk Buitenland hypotheek in en je wordt zo doorgelinkt naar een informatiescherm waar een telefoonnummer op staat die je kan bellen voor informatie, perfect gewoon. Keurig ben ik te woord gestaan. De bank verzorgd de hypotheek zelf, dus je hebt niets te maken met een Spaanse bank.

Ik heb via de mail een aantal formulieren toegestuurd gekregen die ik moet invullen en zij gaan dan berekenen voor mij wat er allemaal kan en wat het ongeveer gaat kosten.

Ik vertelde dat ik nog niks op het oog heb maar dat ik wel in juni naar Spanje toe ga om weer te kijken. Maak niet uit, ik moet gewoon opschrijven wat ik ongeveer wil en zij gaan ermee aan de slag. Zo kom je tenminste beslagen ten ijs zei die vriendelijke meneer. Het is dat ik bij de bank werk en weet dat wij een goede klantvriendelijke bank zijn, maar vandaag is dat weer eens extra bewezen. Ik krijg helaas geen korting als personeel op een buitenlandhypotheek, dat is nu weer jammer.

Helemaal weg uit Nederland gaat het op het moment niet worden daarvoor hebben wij nog te veel verplichtingen, ik wil wel in Nederland kleiner gaan wonen en een tweede huis erbij hebben, in Spanje natuurlijk maar er komt nog heel wat bij kijken voordat ik alle stappen gezet heb.

Ik vind het een lastig proces. Wel of niet bij een Spaanse bank, wel of geen hypotheek, welke makelaar is te vertrouwen in Spanje als je iets wil kopen,  nieuw of bestaand kopen, allemaal dilemma's.

Eerst mijn huis dus verkoopbaar maken, handjes uit de mouwen dan maar.