Ik ben nu inmiddels alweer 2 weken terug uit Spanje en het normale werkende leventje gaat weer z'n gangetje. Mijn nieuwe functie was in het begin flink wennen, maar ik begin mijn draai weer te vinden. De eerste dagen was ik wel druk in mijn hoofd van alle nieuwe dingen en s'avonds was ik bekaf. Ik ben nu weer volop aan het sporten en daar krijg je ook weer nieuwe energie van en de vakantie kilo's moeten er ook weer af natuurlijk.

De vakantie heeft ons weer veel stof tot nadenken gebracht, we hebben zoals jullie gelezen hebben in veel verschillende soorten b&b's de nachten doorgebracht, echt geen xc3xa9xc3xa9n is het zelfde, maar ook geen xc3xa9xc3xa9n mens is het zelfde, want lees maar eens de referenties op vakantiereiswijzer of op zoover wat voor de xc3xa9xc3xa9n goed is, is voor de ander helemaal niks, maar dat geldt ook voor de internetsites een mooie site hoeft niet per defenitie te betekenen dat de b&b ook in het echt zo mooi is.

Maar al deze dingen maken wel deel uit van je marketingplan, want je moet wel mensen trekken, zonder internet kom je er echt niet dat is heel belangrijk geworden in deze tijd. Maar als de mensen eenmaal bij je geweest zijn moet je het hebben van mond op mond reclame, zij zijn jouw ambassadeur geworden, dus met deze mensen moet je toch op de xc3xa9xc3xa9n of andere manier contact blijven houden.

Zoals Casa Paco bijvoorbeeld heel goed doet door een nieuwsbrief uit te geven, maar ook door bijvoorbeeld een facebook pagina aan te maken en mensen lid te laten worden zoals Pura Vida of een blog bij te houden zoals cortijo del Sueno.

Reclame is het allerbelangrijkste voor het goed laten lopen van je b&b, want zonder genoeg klanten heb je geen genoeg geld en zonder geld kan je niet blijven draaien.

Ik ben er nu wel achter dat het geen lui leventje is om een b&b te hebben, los van de reclame waar je dus erg mee bezig moet zijn, moet je ook heel hard fysiek werken, 7 dagen per week en meer dan 8 uur per dag en vaak voor minder geld dan dat je in Nederland verdient, je moet echt een passie hebben voor het horecavak.

Ik merk bij de meeste mensen die geen ervaring hebben in die tak, dat ze het heel zwaar hebben, een b&b runnen is een opkomende markt, de meeste waren net hooguit 3 jaar begonnen en ik ben benieuwd hoeveel er over 5 jaar nog bestaan.

Ik denk dat ik er wel uit ben na 3 jaar achter elkaar een kort reisje naar Spanje, ik weet nu dat we eerst maar eens wat langer op vakantie moeten gaan in Spanje dan 1 x per jaar 2 weken om te kijken hoe dat bevalt en daarna pas een huis kopen als vakantieverblijf en niet gelijk alle schepen achter je verbranden door er gelijk permanent te gaan wonen. Dan als je het nog steeds leuk vindt zorgen dat je genoeg gespaard hebt om het eerste jaar op te kunnen starten en vrij te nemen vanuit je levenloop bijvoorbeeld want als het niet loopt kan je altijd nog terug in je oude baan. En daarna pas helemaal voor het echie.

Maar het is nooit een garantie dat het altijd goed zal gaan en dat je het altijd leuk zal blijven vinden, maar niks is toch voor altijd moet je dan maar denken. Niks is veranderlijker dan een mens.

Soms moet je ook maar gewoon doen want anders stel je het elke keer maar weer uit. Maar het blijkt hier maar weer uit dat ik er nog niet klaar voor ben want je moet er helemaal achter staan, bij twijfel niet doen heb ik geleerd!

Ik neem mijn stappen heel weloverwogen en heel voorzichtig.

Fotos spanje 2010 016