Tags

, , ,

Het volgend dorpje waar we heen gingen lag 45 minuten rijden van Ostuni, we reden naar het hart van Puglia naar Alberobello en dat dorpje is misschien wel het meest door toeristen bezochte plekje van Puglia, het staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is nameliijk bekend om de trulli huisjes. De trullo is een rond gebouwd huisje, die vorm bleek tijdens het bouwen het stevigst te zijn, het is gebouwd van kalksteen zonder cement (dit zodat ze het snel weer konden afbreken als de belasting inspecteur langs kwam zodat ze niks hoefde te betalen) de daken zijn kegelvormig en binnen blijft het redelijk koel.

Onderweg zie je in het landschap van olijfboomgaarden en enkele wijnstruiken al vele ronde huisjes staan, van oud tot gerestaureerd.

Er staan zeker 1500 trulli uit de 14de tot de 20ste eeuw in het dorpje Alberobello en daarom is dit dorpje het walhalla van de trullo en een must see plek. De daken van de witte huisjes zijn veelal versierd met symbolen, dit om zich te onderscheiden en als verwijzing naar de bouwer of bewoner van het huis en misschien ook wel om het kwaad buiten te houden.

Toen we het dorpje in kwamen rijden dachten we huh zitten we wel goed, het was een beetje een oude bende van gewone huizen en appartementjes, we hadden stadscentrum in getoetst op google en toen we een grote parkeerplaats zagen dachten we laten we daar maar gaan staan en dan op zoek gaan naar die huisjes. Een man met enkel drie tanden in zijn mond kwam snel aangelopen en zei parkeren kost €5, ik dacht oh jee ik heb geen cash volgens mij en zei tegen hem €5 euro zoveel? Binnen een seconde was hij om, ok doe dan maar €2. Later zagen we een bordje staan met gratis parkeren maar dat je wel een bijdrage mocht doen naar eigen inzicht, haha.

We besloten de mensen massa te volgen en tot onze verbazing zagen we al na 10 minuten lopen het trullo paradijs. Echt schitterend, wat zag dat er mooi uit, al die huisjes langs die kronkelde weggetjes, zo schattig.

We gingen lekker dwalen door de straatjes waar ook vele souvenir winkeltjes te vinden zijn en elk straatje zag er goed verzorgd uit met bloeiende plantjes en soms zag je ook wat rode pepertjes te drogen tegen de fel witte achtergrond. Als je hier geen mooie foto’s kan maken dan kun je het nergens.

Het was wel erg warm inmiddels, de temperatuur was opgelopen tot 35 graden en er is geen schaduwplekje te vinden, we hadden ons gelukkig wel al omgekleed maar ondanks de jurk was het nog steeds niet om uit te houden. Na flink wat water gedronken te hebben hadden we het dan ook na 1.5 uur wel gezien.

Nu een half uurtje rijden naar de kust naar het stadje waar we gaan overnachten. Ik ben benieuwd.