Er is één ding waar ik niet tegen kan en dat is onzekerheid. Ik heb namelijk te horen gekregen dat mijn baan komt te vervallen. Ik wist dat de bank aan het fuseren was en dat er banen moeten verdwijnen maar ik had nooit gedacht dat dat mijn baan wel eens kon zijn. Ik heb me nooit zorgen gemaakt, totdat ik 2 weken geleden op een cursus in een ander dirstrict hoorde, vervelend hoor van je functie. Wat, ik weet van niks, vertel. Nou eigenlijk mag ik niks zeggen maar afgelopen vrijdag is het bekend geworden en je leidinggevende zal je wel bellen vandaag. Ik wachten de hele dag, maar geen telefoontje. Uiteindelijk heb ik zelf maar gebelt. Mijn leidinggevende wist ook van niks, dus die weer met haar leidinggevende bellen.

Wat er is nu precies bekend gemaakt, nou je hebt in de bankshop de standaard klantadviseur, de tweedeman ook welgenoemd klantadviseur plus, en de bankshopmanager, verder heb je nog specialisten die zich bezig houden met pensioenen en hypotheken. Als klantadviseurplus geef je advies over alle bankzaken tot €50.000,- (behalve hypotheken daar doe je alleen een intake voor), tevens vervang je je leidingegevende bij afwezigheid. Advies geven boven de €50.000,- doen de preferredbanker adviseurs maar als je zo’n klant aan je balie krijgt doe je wel het voorgesprek maar verwijs je hem later door naar de preferredbanker.
Het ligt het aan de grote van je bankshop hoe hoog de schaal is van je functie.

In de nieuwe bank valt mijn functie er tussenuit. De extra taken die ik doe worden door andere functies overgenomen. Mijn leidinggevende die 2 kleine bankshops leidde krijgt ook geen leidinggevende functie meer in de nieuwe shop, zij krijgt de functie van specialist wonen/vermogen aangeboden. Ik kom daarvoor niet in aanmerking omdat ik net een schaal te laag ben en je in de nieuwe bank geen promotie mag maken bij reorganisatie.

Dat houd in dat als ik in de zelfde schaal wil blijven een ander soort baan moet gaan doen. Bijvoorbeeld assistent van de preferredbankers. Die functie is ook weer in 2 schalen verdeeld en mijn schaal is gelijk aan de hoogste schaal van de assisstenten.

Ik kom niet automatisch in aanmerking voor die functie omdat het een totaal gewijzigde functie is, dat houd in dat er selectie en matching gaat plaats vinden. Ik moet dus weer gaan solliciteren, ik moet na 22 jaar werken bij de bank mijn cv weer in orde gaan maken en ik moet waarschijnlijk assetments gaan doen.

Na 8 april weten we hoeveel mensen er op die functie nodig zijn in de shops en hoeveel mensen er kans willen maken op die functie.

Wat er gaat gebeuren als blijkt dat ik geen kans maak weet ik nog niet, ik mag dan solliciteren op andere functies in de shop die lager zijn waarschijnlijk. Nou en dat steek me. Want dan moet ik achter aansluiten in de rij, degene die nu een lagere functie hebben gaan gewoon voor. Er wordt namelijk alleen naar rugnummers gekeken. En ik zit nu eenmaal niet in de goede schaal.

Voor 1 juli weet ik of ze me een functie kunnen aanbieden. Zoniet dan wordt ik boventallig en dan heeft de bank nog 3 maanden de plicht om elders in het bedrijf, dus buiten de shops nog iets voor mij te zoeken. Vinden ze het niet dan kan ik 1 oktober kiezen om de stimmuleringspremie te pakken of om een jaar lang lang geplaatst te worden in een redeploymentcentrum waar ze opzoek gaan naar een baan voor mij binnen of buiten de bank.

En daar zijn dan weer allemaal formules op van toepassing kwa inkomen en geld wat je eventueel mee krijgt. Ik heb al uitgerekend wat ik mee krijg als ik ervoor zou kiezen om de bank te verlaten. Ik kan dit overigens alleen kiezen als ik officieel boventallig verklaard wordt. Als ze mij een functie aanbieden, wat dan ook, mag ik deze niet weigeren.

Het bedrag wat ik meekrijg is nog geeneens 2 bruto jaarsalarisssen van wat ik nu verdien, dit omdat ik altijd minder gewerkt hebt in het verleden en dan gaat er ook nog eens 52% belasting vanaf.

Natuurlijk dacht ik, misschien is dit het juiste moment om mijn droom te laten uitkomen en die b&b echt te gaan starten. Maar eigenlijk zijn we er nu nog niet klaar voor. De kinderen studeren nog, wat heel veel kosten met zich meebrengt, je huis verkopen is op het moment ook niet echt makkelijk, we spreken nog geen spaans, en het geld wat ik mee krijg is niet echt veel.

Maar die onzekerheid met mijn werk heeft er toch wel weer voor gezorgd dat ik weer vaker zit te speuren op makelaarssites, en aan het schetsen ben hoe ik wil dat mijn toekomstige huis eruit gaat zien en dat ik alle senarios zit te bedenken en te dromen hoe we dit misschien wel al eerder kunnen realiseren.CasadelmacoCasa_del_marco

 

Bv we verkopen het huis (als het lukt tenminste) we kopen met de overwaarde een huis in Amsterdam. Bij een spaanse bank nemen we een hypotheek en kopen een huis die nog opgeknapt moet worden. Mijn dochter en ik gaan daar alvast wonen. De plek waar we wat gaan kopen moet dan wel dicht bij een grote stad liggen max 45 minuten rijden, zodat mijn dochter daar kan studeren.Gang Buitenbank

 

Mijn man blijft vorlopig nog hier werken en probeert 1x per maand een week naar Spanje te komen.
We huren wat spaanse bouwvakkers in die voor niet al te veel geld het huis gaat opknappen. Onze zoon die kan altijd in zijn schoolvakantie bij zijn vader in Amsterdam wonen en ook bij zijn moeder in Spanje.

Ik zelf en hoop wat vrienden die af en toe langskomen helpen dan ook met kleine klussen.
Zodra we wat gastenkamers hebben proberen we die al te verhuren.

Als het loopt dan komt mijn man ook naar Spanje en verkoopt het huis in Amsterdam, hopelijk met weer wat winst.

Loopt het niet dan wordt het ons tweedehuis en ga ik ook weer werk zoeken in Nederland.

Maarja eerst maar eens afwachten hoe het met mijn werk gaat dus. Ik kan echt niet tegen die onzekerheid.

Voorlopig kijk ik veel op:

http://nl.moulin.nl/onroerend-goed-te-koop-spanje

en op http://www.libercasa.be/spanje/huizen

Dus als iemand nog goede makelaars sites, betrouwbare bouwvakkers weet of andere tips heeft, hoor ik het graag want ik droom liever over Spanje dan dat ik me zorgen maakt over dat rot werk!

HangmatOntbijtAqua