Den Haag, 19 Augustus 2009Circa 700 duizend inwoners van Nederland hebben plannen om minimaalacht maanden in het buitenland te gaan wonen. Van de mannen van 18 toten met 62 jaar wil 9 procent emigreren. Bij de vrouwen is dat 5procent.
bron: Cbs

Gemiddeld duurt het 6 jaar voordat je echt over gaat tot emigratie. Je doorloopt hoogst waarschijnlijk de volgende fases:

 1. De droomfase. Eerst ben je aan het dromen over een ander leven en je bedenkt dan wat je in dat andere leven wil gaan doen.

2. De geestelijke voorbereidingsfase. Je neemt een besluit. Je wilt echt je leven gaan veranderen, met alle gevolgen van dien.

3. De beginnende voorbereidingsfase. Je bent er de hele tijd mee bezig. Je leest, praat en schrijft erover. Je wilt het echt. Je gaat plannen maken en ze helemaal uitwerken.

4. De actieve voorbereidingsfase. Je gaat daadwerkelijk stappen nemen, je kan je huis te koop zetten en dan opzoek gaan naar ander huis in Nederland. Of je kan je huis te koop zetten en een huurhuis zoeken in Nederland. In beide gevallen kan je met de overwaarde een tweede huis in Spanje gaan kopen. Je kan ook nog in je eigen huis blijven wonen en een tweede hypotheek nemen op basis van de overwaarde. Of je verkoopt je huis in Nederland koopt direct een huis in Spanje en je gaat daadwerkelijk emigreren. Je zoekt actief naar een huis in Spanje en koopt je droompand.

Je gaat een eigen website maken(of laat maken). Regelt het papierwerk. Regelt de verhuiswagen.

5. De uitvoeringsfase

In Nederland: Je pakt je spullen in verhuisdozen. Schrijft je uit uit het bevolkingsregister, regelt de opzeggingen van je verzekeringen, abonnementen, gas, water, licht en telefoon en internetverbinding, zegt je tandarts en huisarts op. Zeg eventueel je baan op (hangt er natuurlijk vanaf of je er definitief gaat wonen of eerst als tweede huis), meldt je af bij de fiscus. Kijkt welke verzekeringen je kan laten doorlopen (bij voorbeeld aow premie en anw.) Je neemt afscheid van iedereen.  En tenslotte verstuur je adreswijzingen.

In Spanje: Schrijft je auto over(vraagt Spaans kentekenplaat aan), regelt je verzekeringen, je vraagt nieuw gas, water en licht aan , vraagt nieuwe internetverbinding aan. Je gaat naar een Spaanse bank en vraagt voor een nieuwe bankrekening, je regelt de vergunningen voor de eventuele verbouwingen bij de gemeente. Informeert de fiscus in Spanje. Verander eventueel je testament in Nederland, en regel er xc3xa9xc3xa9n in Spanje.

Je klust eventueel wat en richt je nieuwe huis in.

6. De defintieve fase. Je woont er nu, je zorgt dat je intergeert met de plaatselijke bevolking, zorgt dat er reclame wordt gemaakt, houdt nieuwsbrieven bij. je probeert nieuwe vrienden te maken.Natuurlijk zorg je ervoor dat de B&b gasten prima verzorgt worden. Let op: Blijf met je tijd meegaan, blijf altijd naar nieuwe dingen zoeken om het je gasten zo goed mogelijk naar de zin te kunnen maken. Want mond op mond reclame is vaak de beste reclame.

Belangrijke eigenschappen om te slagen als emigrant zijn flexibiliteit en doorzettingsvermogen. xe2x80x9cOok open staan voor andere culturen en sociale vaardigheden zijn essentixc3xable
competenties. Wat vaak misgaat, is dat emigranten in de dop de taal nog niet goed spreken. Ze weten
wel dat het belangrijk is, want ze noemen het meteen als een belangrijk onderdeel van de
voorbereiding.

Bron: Emile Hilgers, De Telegraaf, januari 2009